Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Οι Δασμοί του Τραμπ: Ένα Αυτοκαταστροφικό Πλήγμα για την Ηγεμονία του Δολαρίου;


Οι δασμοί της "Ημέρας Απελευθέρωσης" του Τραμπ αποσκοπούσαν στη συντριβή των εμπορικών ελλειμμάτων και την επίδειξη αμερικανικής ισχύος. Όμως, μπορεί να επισπεύσουν την απο-δολαριοποίηση αντ’ αυτού. 

Η ΕΕ (20%), η Ιαπωνία (24%) και η Ινδία (26%) δυσανασχετούν, ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό (25%) εξετάζουν νέους εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η εμπιστοσύνη στην αμερικανική ηγεσία φθίνει καθώς τα κράτη θωρακίζονται κατά της εξάρτησης από το δολάριο.

🔸 Σύμφωνα με το Tax Foundation, οι εισαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, μειώνοντας τη ζήτηση για δολάρια.

🔸 Οι εμπορικές συναλλαγές σε γιουάν της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4% από το 2016.

🔸 Ο Δείκτης του Δολαρίου ΗΠΑ έχει πέσει κατά 4,7% φέτος.

🔸 Η Κίνα αντεπιτίθεται με 15% δασμούς στον αμερικανικό άνθρακα. Τα αντίμετρα της ΕΕ εντείνουν την πίεση.

Οι επενδυτές που κατέχουν 27 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικό χρέος μπορεί να αρχίσουν να διστάζουν, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 4,027% την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας κρίση εμπιστοσύνης. Οι χώρες των BRICS, αποφεύγοντας την απειλή δασμών 100% του Τραμπ, προωθούν το εμπόριο χωρίς δολάριο – το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας ήδη φτάνει το 95% σε μη-δολαριακές συναλλαγές.

Η επίκληση του νόμου IEEPA από τον Τραμπ παρουσιάζει τους δασμούς ως πράξη "εθνικής κυριαρχίας". Όμως, μέσω της εμπορικής επιθετικότητας, ενδέχεται τελικά να παραδώσει την γεωοικονομική πρωτοκαθεδρία στους αντιπάλους του.

Φαίνεται ότι η κυριαρχία του δολαρίου καταρρέει — και ο Τραμπ ανοίγει το δρόμο για την άνοδο της Κίνας.


Σχολιασμός

  1. Δολαριακή Κυριαρχία σε Κίνδυνο:
    Το κείμενο δείχνει σωστά ότι οι εμπορικοί πόλεμοι, όταν γενικεύονται, χτυπούν και την αξία του νομίσματος. Η επιβολή δασμών μειώνει τις εισαγωγές → λιγότερη ανάγκη για δολάρια στις παγκόσμιες συναλλαγές → σταδιακή διάβρωση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

  2. BRICS και De-Dollarization:
    Οι BRICS ήδη έχουν βάλει μπροστά εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και "ζεστές" συμφωνίες σε γιουάν, ρούβλια, ρουπίες κλπ. Αυτός ο δασμολογικός πόλεμος επιταχύνει τη στροφή μακριά από το δολάριο.

  3. Παγκόσμια Αστάθεια και Επιτόκια:
    Η μείωση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δείχνει φυγή σε ασφαλή καταφύγια (ή φόβο ύφεσης). Αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να πέφτουν και οι αγορές φοβούνται περαιτέρω ύφεση, οι επενδυτές ίσως ζητήσουν νομίσματα εκτός δολαρίου.

  4. Πολιτική Διγλωσσία:
    Από τη μία ο Τραμπ μιλά για "εθνική κυριαρχία", από την άλλη η πολιτική του μπορεί να κάνει τις ΗΠΑ να χάσουν το μεγαλύτερο εργαλείο παγκόσμιας ισχύος τους — το δολάριο.


Output image

Δείχνει καθαρά:

  • Πώς η χρήση του γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται σταθερά από το 2016.

  • Πώς ο δείκτης ισχύος του δολαρίου (DXY) υποχωρεί την ίδια περίοδο.

➔ Συμπέρασμα: Το φαινόμενο της αποδολαριοποίησης επιταχύνεται — και οι τελευταίοι εμπορικοί πόλεμοι το σπρώχνουν ακόμα πιο γρήγορα.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν γρήγορα:

Οι τελωνειακοί δασμοί του Τραμπ προκαλούν μαζικές τριβές με βασικούς εμπορικούς εταίρους (ΕΕ, Ιαπωνία, Ινδία, Καναδά).

Αυτό διαβρώνει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο δολάριο ως αξιόπιστο αποθεματικό νόμισμα.

Ταυτόχρονα, η Κίνα και οι BRICS επιταχύνουν τη δημιουργία εναλλακτικών νομισματικών συστημάτων, κυρίως με το γιουάν και συμφωνίες σε χρυσό.

Ο κίνδυνος αποδολαριοποίησης γίνεται πλέον πολύ πιο ρεαλιστικός και άμεσος.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το δολάριο ίσως χάσει το status του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα πιο γρήγορα απ' ότι πολλοί περίμεναν.

Output image

τα 📈 διαγράμματα:

  1. Πτώση του US Dollar Index (DXY): Φαίνεται ότι η ισχύς του δολαρίου υποχωρεί σταθερά από το 2022.

  2. Άνοδος του ποσοστού παγκόσμιου εμπορίου σε γουάν (CNY): Το κινεζικό νόμισμα κερδίζει έδαφος στο παγκόσμιο εμπόριο.

  3. Μείωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ: Αντανακλά φόβους αγοράς και αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία.



     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr