Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Να παύσουν οι αμερικανικο-βρετανικοί βομβαρδισμοί της Υεμένης καλεί η Κούβα

Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας εξέφρασε την «ακλόνητη και διαρκή δέσμευσή του [...] για τον τερματισμό της γενοκτονίας που διαπράττεται κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, εξέδωσε δήλωση σήμερα, Τρίτη, σχετικά με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Υεμένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, προειδοποιώντας ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο Ροντρίγκεζ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της αστάθειας της περιοχής, δηλώνοντας: «Επιμένουμε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση είναι η διακοπή της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα και η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Τα σχόλια του υπουργού επαναλαμβάνουν τη στάση της Κούβας για τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας τον τερματισμό της βίας στη Γάζα και υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ηρεμία στην περιοχή είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα πριν το 1967.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ηγήθηκε μιας πορείας χιλιάδων Κουβανών κατά μήκος κεντρικής οδού της Αβάνας σε υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης και καταδικάζοντας τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής.

Επιπλέον, η Κούβα συμμετέχει επίσης στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) μαζί με τη Νικαράγουα, την Κολομβία, τη Λιβύη, τις Μαλδίβες, την Αίγυπτο, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Τουρκία και τη Χιλή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας εξέφρασε την «ακλόνητη και διαρκή δέσμευσή του να υποστηρίξει και να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στις νόμιμες διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της γενοκτονίας που διαπράττεται κατά του παλαιστινιακού λαού».

Στη δήλωση προστίθεται ότι η γενοκτονία, το απαρτχάιντ, ο αναγκαστικός εκτοπισμός και η συλλογική τιμωρία δεν ανήκουν στον σύγχρονο κόσμο και πρέπει να απορριφθούν από τη διεθνή κοινότητα.

   

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram