Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Συνελήφθη στην Αργεντινή ο Λεονάρντο Μπερτουλάτσι, πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών


Πηγή | Página|12 (pagina12.com.

Ο Ιταλός καταζητείτο από τη δικαιοσύνη της χώρας του από το 1996. Το 2002 εισήλθε στην Αργεντινή  και μετά από δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε πολιτικός εξόριστος. Σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ιταλία, όπου έχει ήδη δικαστεί ερήμην. 

Ένα πρώην μέλος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών, το οποίο βρισκόταν στην Αργεντινή ως πρόσφυγας, συνελήφθη στην πόλη Μπουένος Άιρες στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των τοπικών αρχών και της Ιντερπόλ. 

Ο 72χρονος Ιταλός  Λεονάρντο Μπερτουλάτσι, ένας από τους πλέον καταζητούμενους από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, συνελήφθη στο Μπουένος Άιρες στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των τοπικών αρχών και της Ιντερπόλ.  Σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν μπορούσε να εκδοθεί στη χώρα καταγωγής του, καθώς είχε ήδη δικαστεί.

Συνελήφθη μετά την ανάκληση του καθεστώτος του πρόσφυγα από την Εθνική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες (Conare), ένα μέτρο που προώθησε ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Μπερτουλάτσι ήταν ένας από τους ηγέτες των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών, μιας οργάνωσης αντάρτικου πόλης που ιδρύθηκε το 1970.

Η ομάδα αυτή είχε το αποκορύφωμα της δράσης της στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το πιο διαβόητο πραξικόπημά του ήταν η απαγωγή και η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο. 

Ο  Μπερτουλάτσι έχει καταδικαστεί ερήμην στην Ιταλία.   Κατηγορήθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποδομή της επιχείρησης κατά του Μόρο και ότι συμμετείχε στην απαγωγή του Πιέτρο Κόστα.

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram