Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ο Μαδούρο συγκαλεί στη Βενεζουέλα παγκόσμιο συνέδριο κατά του φασισμού

Πηγή: Resumen Latinoamericano
Fuente: RT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τη Δευτέρα σε ένα «παγκόσμιο συνέδριο κατά του φασισμού, του νεοφασισμού και παρόμοιων εκφράσεων», με σκοπό να συζητηθούν αυτές οι ιδέες και να προκύψουν συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα για την «υπεράσπιση» του πολιτικού σχεδίου του οποίου ηγείται από αυτές τις απειλές.

«Μου προτάθηκε μια πολύ καλή ιδέα [...]. Θέλω να ορίσουμε μια ημερομηνία πολύ σύντομα [...] για να πραγματοποιήσουμε ένα παγκόσμιο συνέδριο κατά του φασισμού, του νεοφασισμού και παρόμοιων εκφράσεων, με προσκεκλημένους από όλες τις ηπείρους. Ας καλέσουμε στοχαστές, διανοούμενους, καλλιτέχνες, κοινωνικούς ηγέτες και πολιτικούς ηγέτες από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», δήλωσε ο πρόεδρος σε μια ημέρα εργασίας με τους ηγέτες του πολιτικού του συνασπισμού, του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου.

Υποστήριξε επίσης ότι η πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο, θα επιτρέψει στο Καράκας να γίνει το «επίκεντρο του αγώνα κατά του φασισμού», ενώ οι συζητήσεις θα επιτρέψουν «να γίνουν προτάσεις και να βελτιωθούν στρατηγικές για τη Βενεζουέλα, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμά της στη ζωή, το δικαίωμά της στην ειρήνη και το δικαίωμά της στο μέλλον».

Πρακτικές ενέργειες

Στα μέσα Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές που του χάρισαν μια τρίτη θητεία στην εξουσία, ο Μαδούρο κάλεσε στη συγκρότηση ενός αντιφασιστικού μετώπου - στο οποίο προσχώρησαν τμήματα της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης - με στόχο τη συσπείρωση όσων αντιτίθενται στις βίαιες μεθόδους, τις πολιορκίες και την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, καθώς και την απόρριψη όλων των ενεργειών που πραγματοποιούνται εκτός των τοπικών νόμων.

Συζήτηση στη Εθνοσυνέλευση

Παράλληλα, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας κατέθεσε προς λαϊκή συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη «θέσπιση των μέσων και μηχανισμών για τη διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης, της δημόσιας ηρεμίας, της δημοκρατικής άσκησης της λαϊκής βούλησης, της αναγνώρισης της διαφορετικότητας, της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού απέναντι σε εκφράσεις φασιστικής, νεοφασιστικής ή παρόμοιας φύσης που ενδέχεται να εμφανιστούν στην επικράτεια» της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί κατά την πρώτη συζήτηση.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, βίαιες ομάδες που ταυτίζονται με τον εξτρεμιστικό τομέα της αντιπολίτευσης σκότωσαν 25 ανθρώπους, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ.

Δύο από αυτά τα εγκλήματα, αυτά των ηγετών Mayauri Coromoto Silva Vielma και Isabel Cirila Gi, αμφότεροι μέλη του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), χαρακτηρίστηκαν ως εγκλήματα μίσους που συνδέονται με τον φασισμό. Οι δύο γυναίκες ανακηρύχθηκαν μάρτυρες της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram