Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Δημοψήφισμα στη Βολιβία την 1η Δελκεμβρίου με τέσσερα ερωτήματα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο Άρσε  υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε οι Βολιβιάνες και οι Βολιβιάνοι λύσεις στις διαφορές μας είναι να ενισχύσουμε τις μορφές άμεσης συμμετοχής του πληθυσμού στην αναζήτηση του κοινού καλού». 

Μέσω της ψηφοφορίας, ο λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της επιδότησης των υδρογονανθράκων, την επανεκλογή του προέδρου και τον καθορισμό των κοινοβουλευτικών εδρών.

Μέσω του κοινωνικού δικτύου X, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι έστειλε τα τέσσερα ερωτήματα για το δημοψήφισμα στο TSE, εκπληρώνοντας έτσι τη «δέσμευσή του προς την πατρίδα, τον βολιβιανό λαό και τη δημοκρατία».

Τόνισε ότι αυτή η συμμετοχική άσκηση, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, θα επιτρέψει στους Βολιβιανούς να αποφασίσουν «ενωμένοι και με δημοκρατικά μέσα, για το μέλλον της επιδότησης των υδρογονανθράκων, των βουλευτικών εδρών και της ασυνεχούς επανεκλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας».



 Επισήμανε ότι η απόφασή του θέτει ως προτεραιότητα το μέλλον της χώρας, την ευημερία των επόμενων γενεών και των βολιβιανών οικογενειών. Ξεκαθάρισε ότι «δεν ανταποκρίνεται σε εκλογικούς υπολογισμούς ή προσωπικές φιλοδοξίες».

Σε επιστολή που απέστειλε στο TSE, ο πρόεδρος υπερασπίστηκε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να βρουμε οι Βολιβιάνες και  οι Βολιβιανοί λύσεις στις διαφορές μας είναι η ενίσχυση των μορφών άμεσης συμμετοχής του πληθυσμού στην αναζήτηση του κοινού καλού».

Ο Aρσε προκήρυξε το δημοψήφισμα στις 6 Αυγούστου. Θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία των δικαστικών εκλογών. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα είναι άμεσα εφαρμόσιμα και δεσμευτικά. Τα τέσσερα ερωτήματά του θα είναι τα εξής:

Ερώτηση 1. Συμφωνείτε ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη εφάπαξ συνεχής επανεκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Κράτους θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να ενσωματώσει την ασυνεχή επανεκλογή, γεγονός που συνεπάγεται την τροποποίηση του Πολιτικού Συντάγματος του Κράτους;

Ερώτηση 2. Συμφωνείτε με τη διατήρηση της επιδότησης της ειδικής βενζίνης ως έχει σήμερα, παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος για τους Βολιβιανούς και το γεγονός ότι η πολύ χαμηλότερη τιμή από τη διεθνή τιμή δημιουργεί λαθρεμπόριο, οικονομική ζημία για το κράτος, έλλειψη δολαρίων και έλλειψη καυσίμων;

Ερώτηση 3. Συμφωνείτε με τη διατήρηση της επιδότησης του ντίζελ ως έχει σήμερα, παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος για τους Βολιβιανούς και το γεγονός ότι η πολύ χαμηλότερη τιμή από τη διεθνή τιμή δημιουργεί λαθρεμπόριο, οικονομική ζημία στο κράτος, έλλειψη δολαρίων και έλλειψη καυσίμων;

Ερώτηση 4. Συμφωνείτε με την τροποποίηση του άρθρου 146 παρ. Ι του Πολιτικού Συντάγματος του Κράτους για την αύξηση του αριθμού των 130 βουλευτών, ώστε κανένα τμήμα να μην χάσει την εκπροσώπησή του και τα τμήματα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να λάβουν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικίας του 2024;

Το ισχύον Σύνταγμα της Βολιβίας αντιλαμβάνεται το δημοψήφισμα ως μηχανισμό ενίσχυσης της δημοκρατίας.

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram