Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ο Λουίς Αμπιναδέρ επανεξελέγη πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας


Με καταμετρημένο το 90,56% των εκλογικών τμημάτων, ο Aμπιναδέρ έλαβε το 57,51% των έγκυρων ψήφων.

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιναδέρ,  κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν αυτή την Κυριακή με το 57,51% των έγκυρων ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (JCE), γεγονός που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει για μια νέα τετραετή θητεία.

Με καταμετρημένο το 90,56% των εκλογικών τμημάτων, ο Αμπιναδέρ, ο οποίος ήταν υποψήφιος του Σύγχρονου Επαναστατικού Κόμματος (PRM), έλαβε 2.254.961 ψήφους (που αντιστοιχούν στο 57,51% των έγκυρων ψήφων).

Τον ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες (Δύναμη του Λαού), με 28,86% (1.131.649 ψήφους), και ο δήμαρχος του Σαντιάγο ντε λος Καμπαλέρος, Αμπέλ Μαρτίνες, από το Κόμμα Δομινικανής Απελευθέρωσης (PLD), με 10,35% (406.014 ψήφους). Έξι άλλοι υποψήφιοι έλαβαν μικρότερα ποσοστά.


  Οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν σε κλίμα ηρεμίας και σχεδόν χωρίς επεισόδια. Σε μήνυμά της προς τη χώρα μετά το πέρας των εκλογών, η  Εκλογική Αρχή της χώρας  υπογράμμισε τη συμμετοχή και τις πολιτικές και δημοκρατικές επιδόσεις του Δομινικανικού λαού.

Σε ολόκληρη τη χώρα, στήθηκαν 16.747 εκλογικά τμήματα και 1.545 στο εξωτερικό. Σχεδόν 90.000 πολίτες εγγυήθηκαν τη λειτουργία τους στο έθνος της Καραϊβικής. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων που ήταν διαπιστευμένοι στα εκλογικά τμήματα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην καταμέτρηση.

Τις εκλογές παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.300 εκλογικοί παρατηρητές, εκ των οποίων 400 διεθνείς παρατηρητές.

Συνολικά 8.145.548 Δομινικανοί είχαν δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων το 51% ήταν γυναίκες και το 49% άνδρες.

 

Ο  Λουίς Αμπιναδέρ  απευθύνθηκε στον Δομινικανό λαό

Αφού έμαθε για τη νίκη του ο Λουίς Αμπιναδέρ, απευθύνθηκε στον Δομινικανό λαό και τον ευχαρίστησε για την επίδειξη πολιτικού φρονήματος που επέδειξαν οι ψηφοφόροι την ημέρα αυτή, δίνοντας την εικόνα μιας υποδειγματικής χώρας, με βαθιές δημοκρατικές πεποιθήσεις.

"Σήμερα η χώρα μας λάμπει με το δικό της φως. Είναι η ηγεσία μιας ισχυρής χώρας. Η Δομινικανή Δημοκρατία έγραψε σήμερα μια σελίδα δημοκρατικής προόδου και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους", δήλωσε.

Επισήμανε επίσης ότι στη Δομινικανή Δημοκρατία, η πιο σημαντική θέση είναι αυτή του πολίτη, διότι είναι αυτή που παραμένει. "Κάθε Δομινικανός με την ψήφο του, χτίζει τη χώρα μας και είναι το πιο ισχυρό εργαλείο της δημοκρατίας και αυτή η μέρα το έδειξε", είπε, ενώ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ξεπέρασε εκείνο του 2020. 

 


"Αποδέχομαι την εμπιστοσύνη που έχω λάβει και την υποχρέωση να μην την απογοητεύσω. Δεν θα τους απογοητεύσω. Και πάνω από κάθε κομματικό συναίσθημα είναι η πίστη και η υπερηφάνεια μου και η δέσμευσή μου προς τον Δομινικανό λαό", δήλωσε.

Ο Αμπιναδέρ τόνισε ότι η δέσμευσή του ήταν να εργαστεί με όλους και για όλους τους Δομινικανούς, γι' αυτό και ανέφερε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν να βαθαίνουν, για χάρη της προόδου και της ανάπτυξης.

"Πριν από τέσσερα χρόνια στάθηκα μπροστά σας με την ελπίδα της αλλαγής και τώρα το κάνω όταν εκτελώ αυτή την ελπιδοφόρα αλλαγή", είπε, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του θα εγγυηθεί ότι η χώρα θα προωθήσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία ελπίζει ότι θα είναι η τελευταία.

"Αυτή η εκλογική νίκη, στην περίπτωσή μου, θα είναι η τελευταία, διότι θα σεβαστώ τα όρια του Συντάγματος. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Είναι ο λόγος μου, είναι η δέσμευσή μου και θα αποτελέσει μέρος της κληρονομιάς μου στη Δομινικανή Δημοκρατία", ανακοίνωσε.

 


  Ο Αμπιναδέρ  ευχαρίστησε επίσης τους Δομινικανούς που διαγωνίστηκαν για την προεδρία της Δομινικανής Δημοκρατίας και ανακοίνωσε ότι οι πρώην υποψήφιοι Αμπέλ Μαρτίνες και ο πρώην πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες τον συνεχάρησαν τηλεφωνικά.

Στο πλαίσιο αυτό, στον λογαριασμό του στο X, ο πρώην πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες επιβεβαίωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο "για να του αναγνωρίσει τον εκλογικό του θρίαμβο και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στη διακυβέρνησή του".

 


Ο Αμπέλ Μαρτίνες  εξέδωσε επίσης δήλωση, στην οποία ευχήθηκε καλή τύχη στον  Αμπιναδέρ  και ευχαρίστησε κάθε Δομινικανό που πήγε στις κάλπες για να ψηφίσει.

"Θα είμαστε προσεκτικοί και άγρυπνοι απέναντι στην κυβέρνηση. Θα είμαστε μια κριτική και θαρραλέα αντιπολίτευση", είπε και διαβεβαίωσε ότι θα είναι στη διάθεση του λαού.

Ο Αμπιναδέρ δέχεται συγχαρητήρια από τις κυβερνήσεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος έλαβε συγχαρητήρια από τις αρχές της Ισπανίας και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής.



Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ εξέδωσε δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Χ στην οποία ανέφερε ότι "η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας χαιρετίζει τον λαό της Δομινικανής Δημοκρατίας και τους θεσμούς της για την εξαιρετική συμμετοχή στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και συγχαίρει τον Λουίς Αμπιναδέρρ για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δομινικανής Δημοκρατίας για τη νέα περίοδο 2024-2028".

 


Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού (SRE) χρησιμοποίησε το ίδιο κοινωνικό δίκτυο για να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα στον λαό της Δομινικανής Δημοκρατίας "για την υποδειγματική ημέρα των εκλογών", κατά την οποία ο Λουίς Αμπιναδέρ επανεξελέγη για δεύτερη προεδρική θητεία.

"Το Μεξικό θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος και προς όφελος της περιοχής", ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

 


Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε στον λογαριασμό του στο X: "Συγχαρητήρια, Λουίς Αμπιναδέρ, για την επανεκλογή σου για δεύτερη προεδρική θητεία σε μια υποδειγματική ημέρα εκλογών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της εξαιρετικής διμερούς σχέσης με τη Δομινικανή Δημοκρατία".

 

       🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram