Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Βενεζουέλα και Κίνα συμφωνούν να προωθήσουν και να προστατεύσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)


Θα επιτρέψει στις κινεζικές εταιρείες να έχουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα της Νότιας Αμερικής και στις εταιρείες της Βενεζουέλας να επενδύσουν στην ασιατική χώρα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Nτέλσυ Ροντρίγκες και ο εκπρόσωπος της Κίνας για το διεθνές εμπόριο Γουανγκ Σόουεν  υπέγραψαν την Τετάρτη στο Καράκας τη συμφωνία για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων, η οποία θα επεκτείνει τις επενδύσεις, το εμπόριο και την υλοποίηση έργων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η γεωργία και άλλους.

Η Ροντρίγκες τόνισε ότι η συμφωνία προέρχεται από την επίσκεψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην ασιατική χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023 και υπογράμμισε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη ροή επενδύσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η ίδια θεώρησε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες του ασιατικού γίγαντα να έχουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και για τις εταιρείες της Βενεζουέλας να μπορούν να συμμετέχουν σε επενδύσεις στην ασιατική χώρα. Επιβεβαίωσε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή και το εμπόριο.
 

Ανέφερε επ΄σιης ότι η Βενεζουέλα σκοπεύει να ενταχθεί φέτος στην ομάδα Brics, η οποία αντιπροσωπεύει έναν αναδυόμενο, πολυκεντρικό και πολυπολικό κόσμο, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με νέους οικονομικούς και εμπορικούς διαύλους που δημιουργούν μια εγγύηση ενάντια στον οικονομικό πόλεμο των ηγεμονικών δυνάμεων, με κοινές πορείες μεταξύ των λαών και συνεργασία βασισμένη στον σεβασμό και την αδελφοσύνη.

Χαρακτήρισε την επίσκεψη του Σόουεν και της αντιπροσωπείας του στο Καράκας ως γόνιμη, διότι εκτός από την επεξεργασία αυτής της συμφωνίας, συστάθηκε μια ομάδα εργασίας για την προώθηση της ρευστότητας στο εμπόριο.

Πρόσθεσε ότι τα μέρη συζήτησαν επίσης πτυχές των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), έναν τομέα στον οποίο η Κίνα είναι παγκόσμια αυθεντία. Υπενθύμισε ότι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας είχαν επισκεφθεί τις ΕΟΖ της Κίνας και είχαν μελετήσει τις εμπειρίες τους.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την επιχειρηματική επιτροπή Κίνας-Βενεζουέλας, η οποία πρόκειται να συσταθεί, και έθεσαν τις βάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου και τη μεταφορά των μη παραδοσιακών εξαγωγών σε άλλο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να μπορούν να διατίθενται στην Κίνα προϊόντα της Βενεζουέλας όπως το κακάο, ο καφές, τα φασόλια, το αβοκάντο και τα θαλασσινά.

Η συμφωνία αυτή είναι καλή για τη συνέχιση της ενίσχυσης και της διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου της Βενεζουέλας. Πρόκειται για καλά νέα για τις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων υπάρχει μια σχέση κοινού οφέλους, στρατηγική, αλάνθαστη και ολόπλευρη, τόνισε.

 


       🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram