Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Καταγγέλλεται νέο δίκτυο παρεμβάσεων κατά της Κούβας

Πηγή:  Granma - Órgano oficial del PCC


Το Κουβανοαμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα διοργανώνει μαθήματα για την προετοιμασία Κουβανών αντεπαναστατών σε διάφορες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Το Κουβανοαμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα (FNCA) συνεργάζεται ενεργά με οργανώσεις στην Ισπανία για τη διοργάνωση ανατρεπτικών μαθημάτων στο εξωτερικό για την εκπαίδευση αντεπαναστατών που ζουν στην Κούβα.

Ο Βάσκος πολιτικός αναλυτής Katu Arkonada, μέλος του Δικτύου Διανοουμένων για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, κατήγγειλε, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα El Ciudadano, την επίσκεψη στην Ισπανία στις 24 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους του Omar López Montenegro, υπαλλήλου της CIA, διευθυντή του Ιδρύματος και δηλωμένου στο προφίλ του στο Facebook, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονα στη Στρατηγική Μη Βίαιη Δράση.

Στην ιβηρική χώρα, ο López Montenegro, με πρόσχημα την παρουσίαση του βιβλίου του "Στρατηγική Μη Βίαιη Δράση, 100 πρακτικές συμβουλές" , ήρθε σε επαφή με το στέλεχος της αντεπανάστασης Elena Larrinaga de Luis, μια αμερικανοτραφή πολιτική πράκτορα, η οποία συντηρείται χάρη στις στενές σχέσεις της με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη.

Στον υπηρεσιακό της φάκελο, σημειώνει η πηγή, αναφέρεται ως η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση ηγέτη στο "κουβανικό" Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (αν και ιδρύθηκε στο Μαϊάμι το 1991), πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών της Κούβας και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου για τη Δημοκρατική Μετάβαση της Κούβας, με χρηματοδότηση από το NED  και το USAID .

Ο σκοπός του ταξιδιού της López Montenegro, που αποκαλύφθηκε στους ανωτέρους της μετά την επιστροφή της στο Μαϊάμι, συνίστατο σε μια συνάντηση με τους Larrinaga de Luis, Frisia Batista, Ernesto Gutiérrez Tamargo και Eugenia Gutiérrez, για να αποσαφηνιστεί ο σκοπός του FNCA: η άμεση ενίσχυση των μαθημάτων εκπαίδευσης, με φυσική παρουσία, για τους Κουβανούς αντεπαναστάτες, ανέφερε η Arkonada, βασιζόμενη σε πηγές στην Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα και το Περού είναι μεταξύ των εδαφών που έχουν επιλεγεί για τα μαθήματα αυτά, με βάση ένα μοντέλο δράσης που ενθαρρύνει την αποσταθεροποίηση και την ακυβερνησία της Κούβας, υποστηριζόμενα από τα εγχειρίδια του μη συμβατικού πολέμου ή του ήπιου πραξικοπήματος.

Ως άμεση δράση, ο διευθυντής του Ιδρύματος πρότεινε στη Larrinaga de Luis να εκπαιδεύσει τον στενό της κύκλο στο νησί: Zuleidis Pérez Velázquez, Dunia Media Marrero και Leticia Ramos Herrera, αναφέρει ο Arkonada.

Υπογραμμίζει επίσης τις ανταλλαγές του López Montenegro στη Μαδρίτη με μέλη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και με Τσέχους διπλωμάτες, συμβούλους των Κουβανών και των αντεπαναστατών της Βενεζουέλας στην υποτίθεται,  υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του, ο εκπρόσωπος του CANF πραγματοποίησε συνάντηση στο Μεξικό με τη Mariana Gómez del Campo, πρώην γερουσιαστή του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης, η οποία είναι συγγενής του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Luis Almagro. Αυτή προσέφερε την υποστήριξή της σε δράσεις κατά της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων κατά της πρεσβείας του νησιού στην Πόλη του Μεξικού, αναφέρει η El Ciudadano.

 Αυτή η διεθνής συνωμοσία, που χρηματοδοτείται από τις δορυφορικές οργανώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί μια νέα απόπειρα καταστροφής της Κουβανικής Επανάστασης, δήλωσε ο Arkonada, ο οποίος υπενθύμισε τέτοιες απόπειρες ήπιων πραξικοπημάτων, όπως αυτές του "San Isidro" το 2020, το  "Proyecto Archipiélago" το 2021 και τις βίαιες ενέργειες που εξαπολύθηκαν σε ορισμένες περιοχές στην επικράτεια του νησιού  στις 11 Ιουλίου του ίδιου έτους.