Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Σφοδρές βροχοπτώσεις στη Βολιβία άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 40 νεκρούς

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Χουάν Κάρλος Καλβιμόντες, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις βροχές μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τη Βολιβία έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 40 νεκρούς και περίπου 10.000 οικογένειες που έχουν πληγεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το βολιβιανό υφυπουργείο Πολιτικής Άμυνας.

"Έχουμε 206 σπίτια που επλήγησαν, 456 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς και 40 νεκρούς", δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Χουάν Κάρλος Καλβιμόντες, αναπληρωτής υπουργός πολιτικής προστασίας.

Είπε επίσης ότι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, 227 κοινότητες είχαν πληγεί σε όλη τη χώρα, 9.924 οικογένειες είχαν πληγεί και 5.916 άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι.



Ο Βολιβιανός κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι βροχές προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλες καταστροφές, επηρεάζοντας 418 σπίτια και καταστρέφοντας εντελώς 786 σπίτια.

Όσον αφορά τον προκαταρκτικό απολογισμό των νεκρών, ο αναπληρωτής υπουργός Χουάν Κάρλος Καλβιμόντες προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ώρες λόγω των πρόσφατων σορών που ανασύρθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Ο Καλβιμόντες δήλωσε ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις είναι γειτονιές στα νότια της πόλης La Paz και η πόλη Cobija, στα βόρεια της χώρας και στα σύνορα με τη Βραζιλία.

 


"Έχουμε ήδη απομακρύνει περισσότερες από 450 οικογένειες σε υψηλότερες περιοχές της πόλης", δήλωσε η δήμαρχος αυτής της παραμεθόριας περιοχής, Άνα Λουσία Ρέις.

Ο υφυπουργός Καλβιμόντες δήλωσε ότι από τα εννέα διαμερίσματα που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, η Λα Πας θα πληγεί περισσότερο, ακολουθούμενη από την Ποτοσί και την Κοτσαμπάμπα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Υδρολογίας (Senamhi) και με την έκδοση κόκκινου και πορτοκαλί συναγερμού, η πιο κρίσιμη κατάσταση της τρέχουσας περιόδου βροχών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες.



Η περίοδος των βροχών στη Βολιβία αρχίζει τον Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το φαινόμενο El Niño προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές και συνακόλουθη υπερχείλιση των ποταμών.