Από το 2019, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται υπό κράτηση από τις βρετανικές αρχές και σήμερα θα συνεχιστεί η προσπάθεια των δικηγόρων του στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποτρέψουν την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αυστραλός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε προηγουμένως λάβει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια, βρίσκεται τώρα στα χέρια δύο δικαστών, οι οποίοι θα αποφασίσουν, μετά από δύο ημέρες δημόσιων ακροάσεων, αν η υπόθεση αξίζει να εξεταστεί περαιτέρω ή αν θα κλείσει.
Εάν το δικαστήριο εγκρίνει τελικά την έκδοση, ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης 175 ετών ως αποτέλεσμα της κατάθεσης 18 ποινικών κατηγοριών εναντίον του που σχετίζονται με τη διάδοση διαβαθμισμένου υλικού και διπλωματικών τηλεγραφημάτων το 2010 και το 2011 μέσω του WikiLeaks, που ιδρύθηκε το 2006.
Μεγάλο μέρος της έρευνας που κυκλοφόρησε αφορά τις ενέργειες των αμερικανικών δυνάμεων στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και η Τσέλσι Μάνινγκ, αναλύτρια πληροφοριών του στρατού και μία από τις πηγές αυτών των πληροφοριών, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης, ποινή που μετατράπηκε αργότερα.
Οι κατηγορίες του Λευκού Οίκου βασίζονται στον νόμο περί κατασκοπείας, που ψηφίστηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια για την καταδίκη προδοτών και κατασκόπων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν εναντίον δημοσιογράφου.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί επίσης να αρνηθεί την δημοσιογραφική ιδιότητα του Ασάνζ ισχυριζόμενη ότι δημοσίευσε δεδομένα χωρίς πλαίσιο και ότι είναι χάκερ, ωστόσο αυτός έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία.
Μόνο τον Ιούλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε περισσότερα από 90.000 διαβαθμισμένα έγγραφα - που χαρακτηρίστηκαν ως η μεγαλύτερη διαρροή μετά τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρευσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ - τα οποία καλύπτουν κατηγορίες όπως η αναζήτηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι θάνατοι αφγανών πολιτών.
Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα, και άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με τον τομέα των επικοινωνιών υποστηρίζουν τον Ασάνζ.
Σε κοινή δήλωσή τους στις 14 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ "θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο".
Την Τρίτη, οι δικηγόροι περιέγραψαν τους λόγους για τους οποίους ο πελάτης τους αρνείται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης για πολιτικά αδικήματα και του πραγματικού κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των δικονομικών του δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης από μια μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του 52χρονου Αυστραλού, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα δίκαιης δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η έκδοση θα καθιστούσε βιώσιμη την ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Επιπροσθέτως, οι επαγγελματίες αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της μεταφοράς, βάσει διμερούς συνθήκης που έχει υπογραφεί μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον, και δήλωσαν ότι, αν η διαδικασία συνεχιστεί στα βρετανικά δικαστήρια, θα παρουσιάσουν σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του Ασάνζ.
🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram