Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα Βολιβίας – Ρωσίας

Μετά από τη σύναψη σχετικών συμφωνιών, είναι δυνατές οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη μεσολάβηση του δολαρίου.

Αυτή την εβδομάδα ρωσικές και βολιβιανές εταιρείες άρχισαν να πραγματοποιούν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, χρησιμοποιώντας το ρούβλι και το μπολιβιάνο αντί για το δολάριο ΗΠΑ.

Συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα Βολιβίας – Ρωσίας | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)



«Οι χρηματοοικονομικές πράξεις μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας εθνικά νομίσματα, κάτι που σημαίνει πλήγμα στην ηγεμονία του δολαρίου», δήλωσε ο Μιχαήλ Λεντενιόφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βολιβία.

Η πραγματοποίηση των συναλλαγών μέσω των εθνικών νομισμάτων κατέστη εφικτή χάρη στις συμφωνίες, στις οποίες κατέληξαν οι νομισματικές αρχές των δύο χωρών μετά από πολλές τηλεδιασκέψεις το 2022.



«Ως αποτέλεσμα, ανταποκριτικοί λογαριασμοί σε ρούβλια και μπολιβιάνος άνοιξαν μεταξύ της Gazprombank και της Union, της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Βολιβίας», είπε ο Λεντενιόφ, προσθέτοντας ότι αυτό διευκολύνει το έργο των ρωσικών εταιρειών στην αγορά των Άνδεων.

Ο διπλωμάτης ανέφερε επίσης ότι οι βολιβιανές εταιρείες ενδιαφέρονται να εξάγουν τροπικά φρούτα, σόγια, κρασί, αλκοολούχα ποτά, καφέ, λίθιο, κασσίτερο, χρυσό και ασήμι στη Ρωσία και για την επίτευξη αυτού του στόχου, εντείνουν τις διαβουλεύσεις με την πρεσβεία για τη δημιουργία άμεσων επαφών με ρωσικές εταιρείες.

«Ελπίζω ότι οι Βολιβιανοί θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην επόμενη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας-Βολιβίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί φέτος», είπε ο Λεντενιόφ, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για την αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

«Η Βολιβία έχει περιοχές όπου είναι δύσκολο να κατασκευαστεί και να διαχειριστεί ένα σταθερό νοσοκομείο. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κινητές διαγνωστικές μέθοδοι, με διαφορετικές τεχνολογίες και ειδικά οχήματα. Αυτό το έργο είναι υπό διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η Βενεζουέλα υπέρ ενός κοινού νομίσματος σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική