Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Οι γυναίκες της φυλής Aymara στο Περού προειδοποιούν για εμφύλιο πόλεμο

Πηγή:  Resumen Latinoamericano 

Χιλιάδες γυναίκες της φυλής  Aymara προειδοποίησαν για έναν «εμφύλιο πόλεμο» σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να στέλνει στρατό στους λαούς τους στο Πούνο, αυτό διατράνωσαν στις κινητοποιήσεις σε διάφορες επαρχίες της νότιας περιοχής του Αλιπλάνο απαιτώντας την παραίτηση της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδα La República.

Προειδοποίησαν ότι δεν θα αφήσουν το στρατό να αναλάβει τον έλεγχο των χωριών τους και τόνισαν ότι στην περίπτωση αυτή, η μόνη διέξοδος θα ήταν ένας «εμφύλιος πόλεμος».  Περίπου 20.000 "Aymaras" μπήκαν στην πρωτεύουσα της περιοχής ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές . Αυτό αποτελεί μία επίδειξη οργάνωσης και συλλογικής απόφασης να συνεχιστούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τονίζει η εφημερίδα.

Συνοδευόμενοι από μουσικά συγκροτήματα, με πανό, σημαίες και άλλα συνήθη αντικείμενα σε διαδηλώσεις, οι ιθαγενείς μπήκαν στην Πλάζα ντε Άρμας της πόλης και παρέλασαν φωνάζοντας: «Οι ενωμένοι Αϊμάρες δεν θα νικηθούν ποτέ», «Πόσους θανάτους θέλεις για να παραιτηθεί; Ντίνα δολοφόνε, ο λαός σε αποκηρύσσει».

Εξάγγειλαν την εκστρατεία «Θα επιστρέψουμε και θα είμαστε εκατομμύρια», υποδηλώνοντας την μαζική επιστροφή στην πρωτεύουσα Λίμα για να διαδηλώσουν.  

Σε αντίθεση με προηγούμενες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, στις οποίες ταξίδεψαν μέχρι τη Λίμα μόνο αντιπροσωπείες, τώρα σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό των διαδηλωτών και επανέλαβαν ότι οι 60 θάνατοι που άφησε η καταστολή των διαδηλώσεων τους δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο του  Συνήγορου του Λαού ανέφερε ότι αναφέρθηκαν κινητοποιήσεις σε εννέα επαρχίες της χώρας και επιπλέον, 35 αποκλεισμοί δρόμων  σε όλα στο διαμέρισμα του Πούνο.