Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Ξεκινά απεργία κατά της κυβερνησης στις βόρειες περιοχές του Περού

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Όπως έγινε γνωστό, οι κοινωνικές οργανώσεις στις επαρχίες  Σαν Μαρτίν, Πιούρα, Τρουχίγιο και Λαμπαγιέκε   έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία. 

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που διεξάγονται στη χώρα της Νότιας Αμερικής από τον Ιανουάριο  κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και του Κογκρέσου της Δημοκρατίας,  η βόρεια υπερπεριφέρεια του Περού ξεκίνησε αυτό το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 48ωρη απεργία.

Ο πρόεδρος του Μετώπου Άμυνας της περιοχής Καχαμάρκα  και πρώην πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων, Υντέλσο Ερνάντες   είπε ότι οι Πιούρα, Λαμπαγιέκε, Σάν Μαρτίν και Τρουχίλιο  έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους και αναμένεται η επιβεβαίωση των περιοχών Καχαμάρκα και Ανκάς.  

Στην Καχαμάρκα, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χοακίν Ραμίρες έχει ανακοινώσει την επίσκεψη υπουργών για εκείνες τις μέρες, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν την απεργία. «Δεν είναι δίκαιο να έχουμε νεκρούς και τραυματίες και στην Καζαμάρκα να κάνουν  καρναβάλια», δήλωσε.



Οι οργανώσεις της βόρειας υπερπεριφέρειας συμφωνήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να γιορτάζουμε καρναβάλια όταν έχουμε μια λίμνη αίματος από αυτήν την κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε ότι θα πάμε σε απεργία στις 17, 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου.

Στο Λαμπαγιέκε θα γίνει μια πορεία από τρεις συνοικίες της περιοχής για σχεδόν τέσσερις ώρες.

Η Βόρεια Υπερπεριφέρεια είναι μια ομάδα περιφερειών του Περού που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή της χώρας και αποτελείται από τις περιφέρειες Αμαζόνας, Ανκας, Καμαχάρκα, Λα Λιμπερτάδ, Λαμπαγιέκε, Πιούρα, Σάν Μαρτίν San Mar και Τούμπες.

Η Ενιαία Διοίκηση Αγώνα Μπαμπαμάρκα και το Μέτωπο Άμυνας Χουακάγιος , στην περιοχή Καχαμάρκα , ξεκίνησαν το Σάβαβτο μια σειρά από δράσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης της Ντίνα Μπολουάρτε και του Κογκρέσου.

Στα πλαίσια της  ημέρας αγώνα στη βόρεια υπεροπεριφέρεια, εκπρόσωποι αυτών των ομάδων που συγκεντρώνουν αστικούς και αγροτικούς συλλόγους, μεταφορείς, έμπορους, αγρότες, φοιτητές και άλλα κοινωνικά κινήματα, επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους στη διαδήλωση.

Προηγουμένως, οι νότιες περιοχές του Περού είχαν χαρακτηριστεί από συνεχείς διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με απεργίες και οδοφράγματα, που κατεστάλησαν βίαια από την Περουβιανή Εθνική Αστυνομία (PNP).

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους : 48 πολίτες  στις συγκρούσεις και άλλοι έντεκα  σε τροχαία  ατυχήματα  και συμβάντων που σχετίζονται με τον αποκλεισμό, ενώ ένας αστυνομικός κάηκε  μέσα στο όχημά του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.