Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

O πρόεδρος του Εκουαδόρ καλείται να καταθέσει σε έρευνα του Κογκρέσου για διαφθορά

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση "Encuentro" στο Eκουαδόρ κάλεσε και πάλι τον Πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο  να εμφανιστεί στο Κογκρέσο, αφού δεν  ανταποκρίθηκε  στην κλήση που είχε την περασμένη εβδομάδα. να εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα.

Η παρουσίασή του είναι προγραμματισμένη να γίνει ψηφιακά καθώς ο πρόεδρος βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση για κάταγμα περόνης.

Αυτή είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου ενώ η κυβέρνησή του διέρχεται πολιτική κρίση λόγω καταγγελιών για φερόμενη διαφθορά και διασυνδέσεις με διακίνηση ναρκωτικών, κάτι που προκαλεί εκκλήσεις για παραίτησή του από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Αυτή την εβδομάδα, η βουλευτής Βιβιάνα Βελός , πρόεδρος της Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Encuentro, αμφισβήτησε τη θέση του προέδρου να απουσιάζει από την κοινοβουλευτική ακρόαση όπου έπρεπε να λογοδοτήσει για το φερόμενο δίκτυο διαφθοράς σε δημόσιες εταιρείες στη χώρα.

«Αν δεν υπάρχουν πράξεις διαφθοράς, γιατί αρνείται να εμφανιστεί προσωπικά; Γιατί δεν επιτρέπετε στους υπουργούς σας να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες; τόνισε ο Βελός.

Την περασμένη Δευτέρα, δεν εμφανίστηκαν επίσης στην επιτροπή, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης  Φρανσίσκο Χιμένες,  ο αστυνομικός διοικητής,  Φαούστο Σαλίνας, που είχαν επίσης κληθεί.  

Η κοινοβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει την έκθεση με τα συμπεράσματα στις 22 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, τα μέλη του νομοθετικού σώματος  συμφώνησαν να ζητήσουν παράταση λόγω νέων αποκαλύψεων διασυνδέσεων, από την κυβέρνηση, με διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη χρηματοδότηση εκστρατειών.

Εάν δοθεί η παράταση, η έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη την Παρασκευή 3 Μαρτίου και μάλλον  ένα από τα πορίσματά της θα είναι  το αίτημα για  παραπομπή σε πολιτική δίκη του προέδρου  Λάσο.