Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Ξεπερνούν τις 300 οι συμμετοχές στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της Κούβας στις Βρυξέλλες

Πηγή: Cubainformacion 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του ICAP, θα γίνει ζωντανή μετάδοση από την έδρα του στην Αβάνα, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω των πλατφορμών Siempre con Cuba (Portada - Siempre con Cuba  Facebook ). 

Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  θα μεταδώσει επίσης τη διάσκεψη σε απευθείας μετάδοση.

Περίπου 300 άτομα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού, το οποίο θα διεξαχθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 του μηνός. Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησε ο Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας και Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, Φερνάντο Γκονζάλες Γιόρτ.

Στις 16 και 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο το «Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της Κούβας», μια συμβολική εκδήλωση που συνεχίζει την παράδοση των λαϊκών δικαστηρίων στην καταγγελία πολέμων, επεμβάσεων και σοβαρών παραβιάσεων στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από ηγεμονικές δυνάμεις.

Η πρόταση για αυτή την εκδήλωση ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών, Λατινοαμερικανικών και Αμερικανικών νομικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Λαών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες παράλληλα με την επίσημη Σύνοδο Κορυφής  Ευρωπαϊκής Ένωσης-CELAC 2023.

Αυτό το Δικαστήριο, που θα διεξαχθεί επίσης στις Βρυξέλλες, έχει ως στόχο να καταγγείλει μια παράνομη και απάνθρωπη πολιτική που έχει επιβληθεί στην Κούβα από το 1962: τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα απαρτίζεται από πέντε δικαστές από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις εισαγγελείς από την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο- όλοι τους καταξιωμένοι νομικοί, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παρουσίαση της νομικής επιχειρηματολογίας και τη σύνταξη της τελικής γνωμοδότησης βάσει λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις του αποκλεισμού.

Οι μάρτυρες θα είναι κυρίως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, αν και όπως εξήγησε σήμερα το απόγευμα ο Φερνάντο Γκονζάλες Γιόρτ, ήρωας της Κούβας και πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) , θα υπάρξει συμμετοχή Κουβανών με τη μορφή σύντομων παρεμβάσεων - μικρά αποσπάσματα με στοιχεία  - "που θα χρησιμεύσουν ως μαρτυρία για να αναλύσουν πώς αυτό το πλαίσιο κανόνων και νόμων επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές χώρες, παραβιάζοντας την κυριαρχία τους", δεδομένης της εξωεδαφικότητάς του.

Παρόλο που δεν πρόκειται για ένα Δικαστήριο του οποίου η γνωμοδότηση είναι νομικά δεσμευτική, "πρόκειται για ένα κάλεσμα σε μια πολιτική και νομική συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του αποκλεισμού" και θα έχει μια καλά υποστηριζόμενη νομική επιχειρηματολογία που θα παρέχει υλικό "το οποίο θα χρησιμεύσει αργότερα ως έγγραφο εργασίας για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κινήματα αλληλεγγύης, τα κοινωνικά κινήματα καθώς και για οποιονδήποτε,  που υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της Κούβας να είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, το υιοθετεί ως έγγραφο εργασίας που θα ευαισθητοποιήσει για αυτή την πραγματικότητα", εξήγησε ο Γκονζάλες Γιορτ.  

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η επιθετική και μονομερής πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κούβας έχει επιδεινωθεί από το 2019, υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος - εκτός από την έκδοση 243 μέτρων για την ενίσχυση του αποκλεισμού- συμπεριέλαβε την Κούβα στον "κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία", γεγονός που διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και το οποίο αγνοεί τα 31 χρόνια ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίνουν την ανάγκη τερματισμού του αποκλεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του ICAP, θα γίνει ζωντανή μετάδοση από την έδρα του στην Αβάνα, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω των πλατφορμών Siempre con Cuba. Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταδώσει επίσης τη διάσκεψη σε απευθείας μετάδοση.

Η ιστορία της ζωής της μικρής Ναταλί, της πρωταγωνίστριας του "La gota de agua" (Η σταγόνα του νερού), ενός ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία  Γιαίμι Ραβέλο  και Iριάνα Πούρο που "αφηγείται την τρομερή περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού που προσβλήθηκε από καρκίνο σε ηλικία δύο ετών και που σήμερα είναι έξι ετών και παλεύει μαζί με τον πατέρα της, τη μητέρα της και τους εξαιρετικούς Κουβανούς γιατρούς" για να ξεπεράσει την ασθένεια, θα αποτελέσει μέρος αυτής της επιχειρηματολογίας, δήλωσε η Γκρασιέλα Ραμίρες , συντονίστρια της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια των Λαών.




🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop