Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Η Βενεζουέλα απορρίπτει την προσπάθεια του ΟΗΕ να "αποποιηθεί της ευθύνης του" στις εντάσεις που δημιούργησε η Γουιάνα για το Εσεκίμπο

 Πηγή: venezuela-news.com

Σε ανακοίνωσή της, η Βενεζουέλα απέρριψε "τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες", με τις οποίες "αποποιείται την ευθύνη του" για τις αυξανόμενες εντάσεις που έχει προκαλέσει η Γουιάνα σχετικά με το Eσεκίμπο.
Στο κείμενο που δημοσίευσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Γκίλ μέσω του λογαριασμού του στο X, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το 2018 η Βενεζουέλα "προειδοποίησε για την ανάγκη σεβασμού της συμφωνίας της Γενεύης του 1966". Καταγγέλλει επίσης ότι τόσο ο Γκουτέρες όσο και ο προκάτοχός του, Μπαν Κι Μουν, αγνόησαν τις επιστολές που τους εστάλησαν για το συγκεκριμένο θέμα.

"Στρέφοντας την πλάτη στην εφαρμογή των διαδοχικών μέσων που προέβλεπε η εν λόγω συμφωνία, η υπόθεση παραπέμφθηκε, χωρίς τη βούληση ενός από τα μέρη, στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ). Η ενέργεια αυτή σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στη συμπεριφορά της Γουιάνας, η οποία εγκατέλειψε τη διπλωματική οδό του άμεσου διαλόγου, λαμβάνοντας αποφάσεις που αμφισβητούν τη διεθνή νομιμότητα και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής της Καραϊβικής", καταγγέλλει το Καράκας.

 


Στο πλαίσιο αυτό, η Βενεζουέλα διερωτάται τώρα: "Ποιο ήταν το νόημα της παραπομπής αυτής της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο χωρίς τη συγκατάθεση ενός ουσιαστικού μέρους, της Βενεζουέλας, κατά παράβαση του γράμματος της Συμφωνίας της Γενεύης;

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προειδοποιεί ότι "οι ενέργειες της Γουιάνας, που συνδέονται με τη Νότια Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών", γίνονται σήμερα "η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Καραϊβική".

Παρά την κακή συμπεριφορά της Γουιάνας, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να πιστεύει στην εγκυρότητα της Συμφωνίας της Γενεύης και ελπίζει να επιλύσει τις διαφορές της με τη Γουιάνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 3 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα για να αποφασιστεί η τύχη του Eσεκίμπο.


"Στις 3 Δεκεμβρίου, ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει, με κυρίαρχο, δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο, τη μοίρα του στον αγώνα για τη διεκδίκηση των ιστορικών του δικαιωμάτων επί της περιοχής Eσεκίμπο".

Η θέση του ΟΗΕ για την ιστορική διαμάχη μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ανησυχεί για τη διαμάχη μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας σχετικά με το Εσεκίμπο. Ωστόσο, εμπιστεύεται την "καλή πίστη" της Βενεζουέλας και της Γουιάνας, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα παρατείνει τη διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόσφατο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποτελεί συγκεκριμένη απάντηση στις δηλώσεις του Στέφαν Ντούχαρικ , εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας "δεν εκφράζει γνώμη για θέματα που αποτελούν αντικείμενο εν εξελίξει νομικών διαδικασιών".




🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉 https://t.me/prensarebeldeg

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop