Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Η 9η Συνάντηση της Ομάδας Puebla στο Μεξικό

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Το φόρουμ θα παρουσιάσει την προοδευτική διεθνή ατζέντα του για την καταπολέμηση της πείνας, των οικονομικών αποκλεισμών και της κλιματικής κρίσης.

Η Ομάδα της Πουέμπλα (Grupo de Puebla)  πραγματοποιεί την ένατη συνοδό της  στην πόλη του Μεξικού, όπου  και ιδρύθηκε, παρουσία πολλών πρώην προέδρων και με στόχο να παρουσιάσει την "προοδευτική εξωτερική πολιτική" της.

Όπως ανακοινώθηκε, στην εκδήλωση αυτή η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, θα παρουσιαστεί η προοδευτική διεθνής ατζέντα της ομάδας για την καταπολέμηση της πείνας, των οικονομικών αποκλεισμών, της κλιματικής κρίσης και της απο-παγκοσμιοποίησης.

Οι πρώην πρόεδροι Ερνέστο Σαμπερ (Κολομβία), Έβο Μοράλες (Βολιβία), Ραφαέλ Κορέα (Εκουαδόρ), Μανουέλ Σελάγια (Ονδούρα), Λεονέλ Φερνάντες (Δομινικανή Δημοκρατία) και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Ζαπατέρο (Ισπανία) έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.



 Οι "μεγάλοι ηγέτες της ομάδας  Puebla " , οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, όπως οι πρόεδροι  Λουίς Ινάσιο Λούλα (της Βραζιλίας) , Αλμπέρτο Φερνάντες (της Αργεντινής) και οι πρώην πρόεδροι  Πέπε Μουχίκα (της Ουρουγουάης)   και Ντίλμα Ρούθσεφ  (της Βραζιλίας)  υποστηρίζουν την εκδήλωση αυτή και θα χαιρετήσουν διαδικτυακά  στην εναρκτήρια διάσκεψη".

Ως ειδικοί προσκεκλημένοι θα είναι, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ, η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρτσένα, η εθνική συντονίστρια των Επιτροπών για την Υπεράσπιση του Τέταρτου Μετασχηματισμού στο Μεξικό Κλαούντια Σέινμπαουμ και η γραμματέας για την Κλιματική Αλλαγή της Αργεντινής Σεσίλια Νικολίνι.



 Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση είναι η δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, μια νέα πολυμέρεια, τη σύγκλιση των υποπεριφερειακών οργανισμών ολοκλήρωσης, το νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την ενεργειακή μετάβαση και την ένταξη της ηπείρου στον παγκόσμιο Νότο μέσω χώρων όπως οι BRICS, κ.α.

Επίσης, μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ συζητείται η πορεία προς την ειρήνη.

Θα παρουσιαστούν επίσης δύο βιβλία γραμμένα από νομικούς του Λατινοαμερικάνικου Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (CLAJUD) με τίτλο: "Ο ΟEA στην εποχή του Αλμάγκρο", το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις αντιδημοκρατικές ενέργειές του στις κρίσεις της περιοχής και "Νομικοί πόλεμοι κατά της δημοκρατίας: Επιχείρηση  lawfare στη Λατινική Αμερική".

 


Χώρος διεξαγωγής της 9ης συνάντησης της Ομάδας της Puebla θα είναι το Διεθνές Μουσείο Μπαρόκ, το οποίο θα δεχθεί περισσότερα από 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του φόρουμ και ειδικών προσκεκλημένων.

Μιλώντας για τη συνάντηση, ο Σάμπερ δήλωσε ότι "καθώς ο προοδευτισμός προχωράει, πρέπει επίσης να προωθήσουμε τα προγράμματά μας και να προσδιορίσουμε τις διεθνείς θέσεις της Ομάδας Puebla, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν δεξιές δυνάμεις που θέλουν να κάνουν απόβαση στη Λατινική Αμερική και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε, χωρίς ιδεολογικό μίσος, με προοδευτικές θέσεις".

Ο Μάρκο Ενρίκες Ονιμάνι συντονιστής της Ομάδας Puebla, δήλωσε ότι αυτό το φόρουμ είναι σημαντικό διότι "η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν ανακτήσει τη φωνή τους μέσω προοδευτικών κυβερνήσεων και μαζί μπορούμε να προτείνουμε μια αλλαγή στην περιοχή".