Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Στυγερή δολοφονία ακτιβιστή στη Νέα Υόρκη


Ο 32χρονος ακτιβιστής Ράιαν Κάρσον μαχαιρώθηκε από άγνωστο που του επιτέθηκε σε δρόμο της Νέας Υόρκης

Μια στυγερή δολοφονία ακτιβιστή στην κυριολεξία στη μέση του δρόμου έλαβε χώρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, την ώρα που επέστρεφε μαζί με τη σύντροφό του από έναν γάμο.

Ο Ράιαν Κάρσον, 32 ετών, δολοφονήθηκε κοντά σε σταθμό λεωφορείων στη γειτονιά Crown Heights του Μπρούκλιν στις 2 Οκτωβρίου. Ο ύποπτος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, «ενεργούσε ταραγμένος» πριν από την απρόκλητη επίθεση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, υποσχέθηκε ότι η αστυνομία «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να γίνει σύλληψη.

Το βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης δείχνει τον ύποπτο, ντυμένο με σκούρα ρούχα, τον κύριο Κάρσον και μια άγνωστη γυναίκα σε ένα παγκάκι κοντά σε στάση λεωφορείου περίπου στις 04:00 τοπική ώρα.


Ryan Carson, New York City activist who advocated for the very policies that make the city unsafe, didn’t stand a chance in this encounter. Video is censored to remove any disturbing imagery. pic.twitter.com/nq5RxRhzEO



Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Κάρσον και η σύντροφός του άρχισαν να απομακρύνονται αφού είδαν τον ύποπτο να κλωτσάει ένα σταθμευμένο σκούτερ προτού τα βάλει μαζί τους και αρχίσει να φωνάζει αισχρότητες εναντίον τους.

«Ο κύριος Κάρσον τοποθετείται αμέσως ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα του για να την προστατεύσει», είπε ο επικεφαλής των ντετέκτιβ του NYPD Τζόζεφ Κένι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ο Κάρσον προσπαθούσε να «αποκλιμακώσει» την κατάσταση.

Αμέσως μετά, ο ύποπτος μαχαίρωσε τον κ. Κάρσον τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος στο στήθος που τρύπησε την καρδιά του και τελικά τον σκότωσε.

«Καθώς ο κύριος Κάρσον βρισκόταν πεθαμένος στο πεζοδρόμιο, ο άνδρας με το μαχαίρι τον κλωτσάει στο στήθος, απειλεί να μαχαιρώσει τη γυναίκα σύντροφο και τη φτύνει στο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Κένι.

Μια άγνωστη γυναίκα, που πιστεύεται ότι ήταν η κοπέλα του υπόπτου, εμφανίστηκε αμέσως μετά και ζήτησε συγγνώμη.



Την Τετάρτη, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του υπόπτου και της κοπέλας του και ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών για να τους βρει.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία αποκρύπτει την ταυτότητα του υπόπτου – ενός 18χρονου με ιστορικό παράνομης συμπεριφοράς – έως ότου οι αρχές έχουν αρκετά πιθανά αίτια για να προβούν σε σύλληψη.

Ο κ. Κάρσον ζούσε στη Νέα Υόρκη για 13 χρόνια. Για μια δεκαετία, βοήθησε στη διοργάνωση εκστρατειών για την Ερευνητική Ομάδα Δημοσίου Ενδιαφέροντος της Νέας Υόρκης, η οποία επικεντρώνεται στην πολιτική για τα απόβλητα.

Επιπλέον, ο κ. Κάρσον βοήθησε στη δημιουργία μιας εκστρατείας με την ονομασία “No OD NY”, η οποία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των κέντρων πρόληψης για τα ναρκωτικά.



«Υποστήριξε ακούραστα τους άλλους και το δοτικό του πνεύμα ήταν πρότυπο για όλους», έγραψε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter. «Η δολοφονία του είναι αδιανόητη και το NYPD δεν θα ησυχάσει μέχρι να τον αποδώσουμε δικαιοσύνη».

Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ο οποίος εργάστηκε με τον κ. Κάρσον σε ένα δημαρχείο σχετικά με τον πληθωρισμό, τον αποκάλεσε «ανερχόμενο ταλέντο και εξαιρετικό ακτιβιστή».

«Είθε η μνήμη και το έργο του να μας εμπνεύσει», έγραψε ο Γερουσιαστής στο X.