Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Η Ρωσία δωρίζει λάδι στην Κούβα

Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Αβάνα, 27 Σεπτεμβρίου (Prensa Latina) Η Ρωσία επαναβεβαίωσε σήμερα, σε μια τελετή στην Αβάνα για την παράδοση δωρεάς 650 τόνων φυτικού λαδιού, αξίας σχεδόν τριών εκατομμυρίων δολαρίων, τη σταθερή της βούλησή να διατηρήσει τη συνεργασία με την Κούβα. 

Τα προϊόντα που δώρισε η Ρωσία θα αποτελέσουν μέρος του αποθέματος που αποθηκεύει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PMA) στην Κούβα ( WFP Cuba ) για την παροχή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας.

Βρισκόμαστε τώρα  μπροστά σε μιας επίδειξη της ακλόνητης δέσμευσης του ρωσικού λαού και της ρωσικής κυβέρνησης για την επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια της αδελφής Δημοκρατίας της Κούβας, δήλωσε ο πρέσβης του ευρασιατικού γίγαντα στην Κούβα, Βίκτορ Κορονέλι.

Αυτό συμβαίνει εν μέσω της εγκληματικής πολιτικής στραγγαλισμού της οικονομίας της Κούβας από τα μονομερή μέτρα που επιβάλλει η Ουάσιγκτον και είμαι βέβαιος ότι με την αλληλέγγυα υποστήριξη φίλων όπως η Ρωσία, η Κούβα θα θριαμβεύσει απέναντι στις αντιξοότητες που δημιουργούν οι εχθρικές δυνάμεις, πρόσθεσε.




Επιπλέον, ο διπλωμάτης επεσήμανε ότι η εκδήλωση κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία με το WFP, μέσω δωρεάς του ρωσικού Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και Πολιτικής Προστασίας (Emercom).

Πέρυσι, προμηθεύτηκαν σχεδόν 600 τόνοι αρακά για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Κούβα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φορτίου έχει ήδη διανεμηθεί σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους που επλήγησαν από τον τυφώνα Ιαν στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, είπε.

Από την πλευρά του, ο Ετιένε Λαμπάντε, εκπρόσωπος του WFP, δήλωσε ότι η Ρωσία, μέσω της συμμετοχής της Emercom, είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για το πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο και, φυσικά, στην Κούβα.

Οι συνεισφορές της Ρωσίας στο WFP από το 2018 μέχρι σήμερα συγκεντρώνουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό επιτρέπει την τακτική προμήθεια που εγγυάται τη διατήρηση διαθέσιμου υλικού και την ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης στην Κούβα για περίπου 260.000 άτομα, είπε.




Από την πλευρά της, η πρώτη υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων, Άννα Τερεσίτα Γκονζάλες, δήλωσε ότι η δωρεά θα διατεθεί προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του κουβανικού πληθυσμού και των εγκύων γυναικών στις πέντε ανατολικές επαρχίες.

Επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Ρωσίας στο εθνικό μας σχέδιο για αμοιβαία επωφελή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γι' αυτό.

Η συνεισφορά της Ρωσίας την περίοδο 2022-2023 με 4,5 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση αγορών μέσω του PMA για την Κούβα, κατέστησε δυνατή την αγορά 932 τόνων φυτικού ελαίου φέτος.