Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Θλιβερός φόρος αίματος από κατάρρευση κτιρίου στην Αβάνα

Πηγή:  Granma - Órgano oficial del PCC

Η κατάρρευση του κτιρίου σημειώθηκε στις 11:24 μ.μ. το βράδυ της Τρίτης και μέσα σε λίγα λεπτά, ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο και επιχειρούσαν στο σημείο όταν σημειώθηκε μια δεύτερη κατάρρευση.

Πολύ οδυνηρό , χαρακτήρισε το θάνατο της ανθυπολοχαγού Γιορντάνα Σουάρες Λόπες , 40 ετών, και του μαχητή Λουίς Αλεξάντρο Γενέρα Μαρτίνες, 23 ετών, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντιας Κανέλ Μπερμούδες.

Οι διασώστες έχασαν τη ζωή τους ενώ βοηθούσαν τους πληγέντες από την κατάρρευση του κτιρίου που βρισκόταν στη διεύθυνση Λαμπαρίγια No. 368 και Βιγιέχας, στην Παλιά Αβάνα, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους και ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έγραψε: "Ο ηρωισμός τους, που έχει αποδειχθεί πολλές φορές, αξίζει τον πιο θερμό μας φόρο τιμής".

Το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκε επίσης το πτώμα του τρίτου αγνοούμενου, του Ραμόν Πάες Φρόμετα, 79 ετών, κατοίκου της περιοχής.

Η κατάρρευση του κτιρίου σημειώθηκε στις 23:24 το βράδυ της Τρίτης και μέσα σε λίγα λεπτά οι ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν εκεί.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Λουίς Κάρλος Γκουζμάν Μάτος, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κούβας, λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη κατάρρευση, στην οποία εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους οι διασώστες.

Από τότε, οι εργασίες έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκαν, με την υποστήριξη drones, μηχανικών μέσων και εκπαιδευμένων σκύλων, ενώ αρκετές φορές διακόπηκαν ή επιβραδύνθηκαν από τη βροχή. Στη συνέχεια, ενεπλάκησαν πάνω από δέκα υπηρεσίες  συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών (Minint), ενω με το σύνολο των επιχειρούντων έφτασε τους 230.

Είπε επίσης ότι οι εργασίες έπρεπε να πραγματοποιηθούν πολύ προσεκτικά λόγω της αστάθειας της δομής και ότι υπήρχαν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την εκτέλεση των εργασιών.

Από το σημείο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Γκαλίξτο Γκαρσία ο Αλμπέρο Αρίας Λόρες, 97 ετών, με πολλαπλούς μόλωπες  και απλό κρανιοεγκεφαλικό τραύμα, και ο  Εντουάρντο Γκονζάλες Ροντρίγκες, 31 ετών, με τραύμα στο δεξί χέρι.  

Μετά την κατάρρευση στο δήμο της Παλαιάς Αβάνας,  τα νοσοκομεία Γκαλίξτο Γκαρσία, Μιγκέλ Ενρίκε και Χουάν Μανουέλ Μάρκες, τέθηκαν σε επιφυλακή    για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους πληγέντες. Στο σημείο στάλθηκαν επίσης ασθενοφόρα.

Οι ήρωες που διακρίθηκαν αυτές τις ώρες δεν είναι μόνο άνθρωποι, αλλά και σκύλοι. Αυτή τη φορά πέντε λαμπραντόρ συντρόφευαν τους διασώστες.  

Ο διασώστης Αλιέσκι Μότα Φελίχ, φροντιστής του Ντιάγκο,  ενός μαύρου λαμπραντόρ, ήταν εκείνος που εντόπισε το σημείο που βρισκόταν η σορός του νεκρού νεαρού άνδρα.

 
Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ

Στο κτίριο διέμεναν δεκατρείς οικογένειες και συνολικά 54 άτομα, αρκετοί από τους οποίους μετεγκαταστάθηκαν στο Γυμνάσιο Ρενέ Φράγκα  και άλλοι μεταφέρθηκαν  σε καταφύγια.

Με τη συγκατάθεση των οικογενειών και την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των διευθυντών εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου μεταφέρθηκε στο Γυμνάσιο  Χόρχε Βιλαμπόι και στο Λύκειο Χοσέ Μαρτί. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάστηκε, σύμφωνα με την Επαρχιακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αβάνας.

Ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος εξήγησε ότι έγινε εξειδικευμένη  δουλειά με τις οικογένειες, τους προσφέρθηκε τακτική ενημέρωση και έλαβαν την φροντίδα μιας διεπιστημονικής ομάδας.

Ο Λουίς Αντόνιο Τόρρες Ιρίμπαρ, πρώτος γραμματέας του κόμματος στην Αβάνα, δήλωσε ότι "η στάση των πυροσβεστών μας είναι τόσο υψηλής προσφοράς όσο και συγκινητική". Είπε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν συναντήθηκε με τις οικογένειες, είχαν μόνο λόγια επαίνου για τους πυροσβέστες και την ταχύτητα με την οποία έφτασαν και έδρασαν.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος στην πρωτεύουσα είπε ότι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού του θάρρους είναι ότι δύο από τα θύματα είναι διασώστες. Η Γιορντάνα Σουάρες ήταν από τους πρώτους που μπήκαν, αποκάλυψε και πρόσθεσε ότι αυτή την Πέμπτη θα αποδοθεί φόρος τιμής στους μαχητές, φόρος τιμής στον οποίο θα συμμετάσχουν και οι πολιτικές αρχές της χώρας.

Τέλος, επεσήμανε ιδιαίτερα τη διαρκή παρακολούθηση της κατάστασης από τον Αρχηγό του στρατού Ραούλ Κάστρο, τον πρόεδρο Ντίας Κανέλ   και τα μέλη του πολιτικού γραφείου του κόμματος, τον πρωθυπουργό Μανουέλ Μαρέρο Κρους   και τον  Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, γραμματέα οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας.