Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Η Βενεζουέλα εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό για κλοπή στην κρατική PDVSA

Η Εισαγγελία της Βενεζουέλας εξέδωσε ένταλμα για τον Χουάν Γκουαϊδό αφού δικαστήριο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε οικονομικούς πόρους από την κρατική εταιρεία "Petróleos de Venezuela" (PDVSA) για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ στις 5 Οκτωβρίου
.

"Να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του και το αντίστοιχο αίτημα για κόκκινο συναγερμό στην Ιντερπόλ, ώστε το άτομο αυτό να πληρώσει για αυτά τα εγκλήματα που είναι πλέον γνωστά και διαδίδονται από τη δικαιοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", αναφέρει σε δήλωσή του στον Τύπο ο Σάαμπ.

"Ήταν ένα άμεσο καθήκον για εμάς [να εκδώσουμε το ένταλμα], μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ που επιβεβαίωσε τα όσα προωθούσε η Εισαγγελία στις έρευνές της για τον σατράπη που είναι γνωστός ως Χουάν Γκουαϊδό", δήλωσε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον Σάαμπ, ο Γκουαϊδό προκάλεσε ζημιά στο εθνικό ταμείο, "ως διεθνής εγκληματίας- επικεφαλής μιας εγκληματικής συμμορίας παρόμοιας με αυτές που έχουμε γνωρίσει εδώ, με επικεφαλής χαρακτήρες από τον υπόκοσμο".

Ο Χουάν Γκουαϊδό χρησιμοποίησε πόρους της PDVSA για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του, να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα και ανάγκασε την ενεργειακή εταιρεία να αποδεχθεί τους όρους αναχρηματοδότησής του, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Αυτές οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν απώλειες στο έθνος ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν οριστική απώλεια της (εταιρείας) Citgo, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα ζητηθεί κόκκινος συναγερμός από την Ιντερπόλ και θα ξεκινήσει έρευνα στη χώρα.
"Όσοι κάποια στιγμή πίστεψαν σε αυτόν τον τύπο και βγήκαν στο δρόμο, βλέπουν ότι έχει αποδειχθεί ένας χυδαίος απατεώνας του χειρίστου είδους, που κλέβει και απαγάγει", ανέφερε σε δηλώσεις του στον Τύπο.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Βενεζουέλας, μια ανάλυση εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι η PDVSA, από ένα χρέος ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνδεόμενο με τα περιουσιακά της στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε να έχει χρέος 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των αποφάσεων που έλαβε από 2019 η ψευδής προσωρινή κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε να  πλειστηριαστεί  η εταιρεια Citgo.

  Το ένταλμα σύλληψης κατά του  Γκουαϊδό  θα ζητηθεί για τα εγκλήματα της προδοσίας, του σφετερισμού καθηκόντων, του κέρδους ή της απόσπασης χρημάτων, κινητών αξιών ή δημόσιας περιουσίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον Σάαμπ, η Γενική Εισαγγελία έχει ανοίξει 23 ποινικές υποθέσεις που συνδέονται με την "ψευτοκυβέρνηση" για όλες τις παράτυπες πράξεις που αναπτύσσει αυτή η εγκληματική οργάνωση που ονομάζεται "προσωρινή κυβέρνηση" για τα εγκλήματα της κατάχρησης καθηκόντων, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της τρομοκρατίας, της εμπορίας όπλων, της προδοσίας, μεταξύ άλλων.