Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Persona non grata ο πρόεδρος του Μεξικού στο Περού

 Πηγή | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο πρόεδρος του Μεξικού χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Ντίνας Μπολουάρτε ως πραξικόπημα και υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο Πέντρο Καστίγιο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Περουβιανού Κογκρέσου ενέκρινε τη Δευτέρα την πρόταση που κηρύσσει τον Πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ) ως «persona non grata».

«Με 11 ψήφους υπέρ, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων ενέκρινε την πρόταση που απορρίπτει τις δηλώσεις του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, και τον κηρύσσει persona non grata», ανέφερε το Κογκρέσο μέσω Twitter.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση θα περάσει τώρα στην Ολομέλεια του Κογκρέσου για απόφαση επί του θέματος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Κανονισμού του Κογκρέσου.

Η απόφαση οφείλεται στην κριτική του ΑΜΛΟ για την κυβέρνηση της Ντίνας Μπολουάρτε, τη φυλάκιση του Πέδρο Καστίγιο, καθώς και την πρόσφατη εξουσιοδότηση για τον στρατό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να εισέλθει στη χώρα.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, πρόκειται για «μια παρεμβατική πολιτική» της κυβέρνησης των ΗΠΑ που «δεν βοηθά καθόλου».

Ο ΑΜΛΟ είπε ότι είναι περήφανος «που αυτοί που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο με δηλώνουν [persona] non grata, αλλά δεν είναι σωστό. Για άλλη μια φορά πρόκειται για κακή συμβουλή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση».

Ο πρόεδρος του Μεξικού έχει χαρακτηρίσει τη διοίκηση της Μπολουάρτε ως πραξικόπημα και, επίσης, χαρακτήρισε κατάχρηση τις πρακτικές της κυβέρνησης εναντίον του περουβιανού λαού.

Υπερασπίζεται την ελευθερία του Καστίγιο και την επαναφορά του ως προέδρου του Περού, ώστε ο περουβιανός λαός να μπορεί να επιλέξει το μέλλον της χώρας στις γενικές εκλογές.