Πηγή: Resumen Latinoamericano
Ο Λούλα επέκρινε τις αποκλειστικές συμμαχίες μεταξύ των χωρών, οι οποίες δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της πείνας και της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 με μια θέση που θεωρείται αμφισβήτηση και κριτική της ισχύος των πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου, οι οποίες απαρτίζουν την ομάδα. Εν κατακλείδι, ο Λούλα επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις γεωπολιτικές κρίσεις και επιβεβαίωσε ότι είναι "απαραίτητο να σπάσει η λογική των αποκλειστικών συμμαχιών και των ψευδών συγκρούσεων μεταξύ των πολιτισμών".
"Η πολυπολικότητα που επιδιώκει η Βραζιλία βασίζεται στην πρωτοκαθεδρία του διεθνούς δικαίου και στην προώθηση της πολυμέρειας. Η επαναφορά του Ψυχρού Πολέμου θα ήταν ανόητη. Η διαίρεση του κόσμου σε Ανατολή και Δύση ή Βορρά και Νότο θα ήταν τόσο αναχρονιστική όσο και αφελής. Είναι απαραίτητο να σπάσουμε τη λογική των αποκλειστικών συμμαχιών και των ψευδών συγκρούσεων μεταξύ των πολιτισμών", δήλωσε στην τελευταία του ομιλία στη σύνοδο κορυφής.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας και άρχισε την περασμένη Παρασκευή. Συμμετείχαν ηγέτες και εκπρόσωποι της G7, που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Ο κόσμος δεν είναι πλέον ο ίδιος. Οι παραδοσιακοί πόλεμοι συνεχίζουν να ξεσπούν και βλέπουμε ανησυχητικές οπισθοδρομήσεις στο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, το οποίο θα πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλάβει τη διάσταση του αφοπλισμού. Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν πηγή ασφάλειας, αλλά ένα μέσο μαζικής εξόντωσης που αρνείται την ανθρωπιά μας και απειλεί τη συνέχεια της ζωής στη Γη", είπε.
Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Λούλα δήλωσε ότι "καμία λύση δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν βασίζεται στον διάλογο" και ότι είναι απαραίτητο να "εργαστούμε για να δημιουργήσουμε χώρους διαπραγμάτευσης". "Απορρίπτουμε σθεναρά τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης διαφορών. Καταδικάζουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, κάθε μέρα που συνεχίζονται οι μάχες, ο ανθρώπινος πόνος, οι απώλειες ζωών και οι καταστροφές σπιτιών αυξάνονται".
Η θέση αυτή του προέδρου προσέλκυσε την προσοχή των ειδικών της εξωτερικής πολιτικής, επειδή αμφισβήτησε τη δύναμη των χωρών της G7 στον κόσμο. Ο Τζιόρτζιο Ρομάνο Στσούτε, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο ABC (UFABC), ο οποίος είναι επίσης μέλος του Παρατηρητηρίου Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνούς Εισόδου της Βραζιλίας (OPEB).
"Ο Λούλα κατέστησε σαφές, για παράδειγμα, ότι το φόρουμ συζήτησης πρέπει να είναι η G20, όπου οι χώρες του παγκόσμιου Νότου συμμετέχουν ισότιμα, και ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο πολυμερές φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών", αναφέρει ο Στσούτε.
Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, ο Λούλα "αμφισβήτησε τη νομιμότητα των χωρών της G7 να τοποθετούνται ως παγκόσμιοι ηγέτες" και επέκρινε τη δημιουργία "αποκλειστικών συμμαχιών και ψευδών συγκρούσεων μεταξύ των πολιτισμών", οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν τη δημιουργία των συμμαχιών που απαιτούνται για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων. προβλημάτων όπως οι περιβαλλοντικές κρίσεις, η επισιτιστική ασφάλεια, οι πανδημίες και η ειρήνη.
"Ο Λούλα είπε αυτά που είχε να πει ρητά, ανάμεσα στις γραμμές. Ωστόσο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ηγέτες της G7 κώφευσαν, ενώ η κοινή γνώμη στις χώρες της G7 είναι βέβαιο ότι θα εξοργιστεί από την υποτιθέμενη απροθυμία του Λούλα να συναντηθεί με τον Ζελένσκι. Όλοι οι ηγέτες της G7 συμπαθούν τον Λούλα, αναγνωρίζοντας την ηγετική του ικανότητα και το χάρισμά του, θέλουν να βρίσκονται στο προσκήνιο με τον πρόεδρο, αλλά περιμένουν να επιμείνει στην ατζέντα που τους ενδιαφέρει και τους ίδιους", καταλήγει ο Στσούτε.
Αντίθετα με τις αρχικές αναφορές, ο Λούλα δεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διμερή συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, λόγω αναντιστοιχίας στην ατζέντα, ανέφερε.
Σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες, η Βραζιλία δεν συμφώνησε με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και προσπαθεί, υπό αυτή την έννοια, να τοποθετηθεί ως σημείο διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της Κίνας.
Επιμέλεια: Σάρα Φερνάντες