Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σε επίσκεψη εργασίας στην Κούβα - (+video)

 Πηγή:  Resumen Latinoamericano

O Πρόεδρος Ντίας Κανέλ υποδέχτηκε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών

Είναι χαρά και τιμή που τον υποδέχομαι στην πρώτη του επίσκεψη στην Κούβα, δήλωσε σήμερα ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες , υποδεχόμενος στο Παλάτι. της Επανάστασης στον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος ξεκίνησε επίσκεψη εργασίας στην Κούβα.

Στον διάλογο, που χαρακτηρίστηκε από εγκαρδιότητα, ο Αρχηγός του Kουβανικού Κράτους επεσήμανε τις καλές σχέσεις φιλίας και σεβασμού που διατηρούν οι δύο χώρες για περισσότερα από 40 χρόνια, σε ένα πλαίσιο που μοιράζονται επίσης το γεγονός ότι είναι οι χώρες με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

«Είμαστε ανεξάρτητα, κυρίαρχα έθνη, που δεν αποδεχόμαστε τις επιβολές της αυτοκρατορίας, διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος τον υπουργό Εξωτερικών, η επίσκεψη του οποίου, είπε ο Κουβανός πρόεδρος, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις διμερείς σχέσεις, κάτι που είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας.

Ο Πρόεδρος Ντίας Κανέλ ευχαρίστησε επίσης την κυβέρνηση του Ιράν για την υποστήριξή της στον αγώνα της Κούβας ενάντια στον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στην Κούβα.

Στη συνέχεια μετέφερε έναν θερμό χαιρετισμό δικό του και επίσης εκ μέρους του Αρχηγού του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρουζ, στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και στον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραήμ Ραισί.


«Για άλλη μια φορά, εσάς και την αντιπροσωπεία σας, καθώς και τους άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησής σας που μας επισκέφτηκαν, σας καλωσορίζω ι στην Κούβα», τόνισε ο Πρόεδρος Ντίας Κανέλ , ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια , και άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για ευγνωμοσύνη και φιλία μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών της περσικής χώρας, με μεγάλη χαρά που έγινε δεκτός από τον πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Κούβα.

Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον πρόεδρό μου και τις ανώτατες αρχές της χώρας μου σε εσάς και τον Αρχηγό του Στρατού, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε την έμφαση που δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και τον Πρόεδρο  Εμπραίμ Ραισί  σημασία των σχέσεων με την Κούβα.

Ο Χουσείν Αμίρ Αμπντογιαχιάν, η αντιπροσωπεία του οποίου αποτελείται από μέλη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Ιράν, επεσήμανε τις ιστορικές και βαθιές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο εθνών και σχολίασε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

«Πάντα βλέπαμε την Κούβα ως φίλο, αδερφό και στρατηγικό σύμμαχο και είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε αυτή τη φιλία, ανέφερε.

Και οι δύο χώρες «αντισταθήκαμε και επιμείναμε στις επαναστατικές μας θέσεις», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τέλος υποστήριξε ότι «το Ιράν δεν έχει περιορισμούς στην ανάπτυξη των σχέσεων και την ισχυρή συνεργασία του με την αδελφή χώρα της Κούβας».