Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CGTP) απέρριψε σήμερα την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε η Πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε και επικύρωσε την απόφαση για έναρξη εθνικής απεργίας με αίτημα την παραίτησή της.
Ο γραμματέας Οργάνωσης του κεντρικού συνδικάτου, Μανουέλ Κορονάδο, επεσήμανε ότι ο διάλογος που κάλεσε χθες η πρόεδρος δεν είναι δυνατός στην παρούσα κατάσταση κοινωνικής σύγκρουσης, παρόλο που οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες τείνουν να υποχωρήσουν.
Το CGTP δεν συμφωνεί να συνομιλήσει με την Μπολουάρτε "επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και επειδή πρέπει να τιμήσουμε τους νεκρούς μας", είπε αναφερόμενος στους 47 αμάχους που σκοτώθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία από σφαίρες πυροβόλου όπλου, πιθανότατα της αστυνομίας και σχεδόν όλοι στο εσωτερικό της χώρας.
Αμφισβήτησε επίσης τη δήλωση της προέδρου, η οποία απέρριψε τη γενική απεργία των συνδικάτων CGTP λόγω του πολιτικού της χαρακτήρα και ζήτησε διάλογο για κατεξοχήν εργατικές αξιώσεις, και είπε ότι είναι μέρος μιας μιντιακής εκστρατείας.
Επιβεβαίωσε την εθνική απεργία για υποστήριξη της πλατφόρμας κοινωνικών διαμαρτυριών που ξεκίνησε στο νότο της χώρας στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την κοινοβουλευτική αποπομπή του προέδρου Πέδρο Καστίγιο και των οποίων τα αιτήματα περιλαμβάνουν βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα για συντακτική συνέλευση.
Ο Κορονάδο επεσήμανε ότι το CGTP στη Λίμα αποτελείται από 15 ομοσπονδίες που συγκεντρώνουν συνολικά 120 συνδικάτα της Λίμα, καθώς και ομοσπονδίες συνδικάτων σε 24 από τις 25 περιφέρειες του Περού, με ένα εθνικό σύνολο 800.000 εργαζομένων.
Από την άλλη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του CGTP, Γκουστάβο Μινάγια, μίλησε για την αναφορά, σε οικογενειακό ύφος, της Μπολουάρτε στους ηγέτες του συνδικαλιστικού κέντρου και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ διάλογος των συνδικάτων και της προέδρου.
Ως μοναδική εξαίρεση ανέφερε «μια αρχική συνάντηση, όταν μπήκε στο Κυβερνητικό Μέγαρο, στις 7 και 13 Δεκεμβρίου κατόπιν κλήσης της, αλλά όχι για να επιδιώξουμε καμία συμφωνία ή σύμφωνο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, σε εκείνη την περίπτωση, μετά την έναρξη των διαδηλώσεων και μετά τους πρώτους θανάτους, οι ηγέτες του CGTP είπαν στη Μπολουάρτε ότι η Γενική Συνομοσπονδία «δεν συμμεριζόταν τον τρόπο που διοικούσε τη χώρα», αναφέροντας την αστυνομική καταστολή και της πρότειναν να παραιτηθεί.
«Ο χρόνος απέδειξε ότι έχουμε δίκιο, η κυρία Μπολουάρτε παραμένει και έχει περιχαρακωθεί στο Κυβερνητικό Μέγαρο και ακολούθησαν οι θάνατοι που όλοι γνωρίζουν», πρόσθεσε η Mινάγια.