Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

H Bενεζουέλα στέλνει βοήθεια και 52 μπριγαδίστες σε Τουρκία και Συρία

Πηγή:  Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

Το αεροπλάνο της Βενεζουελάνικης αεροπορικής εταιρείας Conviasa μεταφέρει επίσης 22 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για τις δύο πληγείσες χώρες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι μια μπριγάδα αποτελούμενη από 52 ειδικούς αναχώρησε αυτή την Τετάρτη για Τουρκία και Συρία για να συνεργαστεί σε ενέργειες διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς της περασμένης Δευτέρας.

Τα μέλη της μπριγάδας, που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία, στους Πυροσβέστες και στην Ανθρωπιστική Ομάδα Σιμόν Μπολίβαρ, αναχώρησαν τα ξημερώματα αυτής της Τετάρτης από το διεθνές αεροδρόμιο Μαικετία της πολιτείας Λα Γκουάιρα.

Το αεροπλάνο της τοπικής αεροπορικής εταιρείας Conviasa στην οποία επιβιβάστηκαν οι ειδικοί της Βενεζουέλας, συν έξι σκύλοι διάσωσης, μεταφέρει επίσης 22 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για τις δύο πληγείσες χώρες.


Η ανταποκρίτρια του teleSUR στη Βενεζουέλα, Μαντελείν Γκαρσία ανέφερε ότι η πρώτη στάση θα είναι στη Συρία, όπου θα παραδοθεί μέρος των τροφίμων και των φαρμάκων που μεταφέρουν και οι πυροσβέστες θα παραμείνουν στη χώρα αυτή.

Το αεροπλάνο θα συνεχίσει προς την κατεστραμμένη περιοχή στην Τουρκία, όπου θα παραδοθεί το άλλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα εργαστεί η υπόλοιπη ομάδα Πολιτικής Προστασίας.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Γκίλ , ο οποίος ήταν παρών στο αεροδρόμιο επιβεβαίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Nicolás Maduro την αλληλεγγύη προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Τόνισε ότι είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να υψώσει τη φωνή της για να απαιτήσει την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας «ώστε να λάβει τους πόρους που χρειάζεται».

Η Τουρκία και η Συρία τχτυπήθηκαν την περασμένη Δευτέρα από δύο σεισμούς, ο πρώτος μεγέθους 7,8 και ο δεύτερος μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα πάνω από 7.000 νεκρούς και περισσότερους από 30.000 τραυματίες (μέχρι στιγμής) καθώς και χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα.