Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ήττα του δεξιού προέδρου του Εκουαδόρ στο δημοψήφισμα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Για τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ιθαγενiκών Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie), Λεωνίδα Ίζα, το «Όχι» στο δημοψήφισμα είναι  λαϊκή νίκη.  

Με καταμετρημένο πάνω από το 97% τοις εκατό το «Όχι» προηγείται στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Γκιγιέρμο Λάσο, ανέφερε την Τρίτη το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).

Στην ιστοσελίδα της στις 05:10 τοπική ώρα την Τρίτη, η εκλογική αρχή εμφανίζει ότι το «Όχι» έχει πάνω από 50% στα οκτώ ερωτήματα που τέθηκαν στο δημοψήφισμα.

Το εκλογικό σώμα του Εκουαδόρ προσήλθε στις κάλπες την περασμένη Κυριακή για να εκλέξει τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητών, δημάρχων, δημοτικών και αγροτικών συμβούλων, καθώς και μέλη ενοριακών συμβουλίων.


Οι ψηφοφόροι της νοτιοαμερικανικής χώρας κλήθηκαν να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» σε οκτώ ερωτήσεις που τέθηκαν στο δημοψήφισμα που προώθησε ο Λάσο και που αποσκοπούσε στην τροποποίηση του Συντάγματος σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, τους θεσμούς, την πολιτική εκπροσώπηση και το περιβάλλον.


Τη Δευτέρα σε ένα μήνυμα του προς το έθνος , ο πρόεδρος αναγνώρισε τα διαφαινόμενα αποτελέσματα από την την προκαταρκτική καταμέτρηση ψήφων, η οποία δεν τον ευνοεί.

«Όταν ο λαός μιλά, το καθήκον της κυβέρνησης να το αναλύσει, να το κατανοήσει και να το αποδεχτεί», είπε ο Λάσο.

Για τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ιθαγενικών Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie), Λεωνίδα Ίζα, το «Όχι» στο δημοψήφισμα είναι λαϊκή νίκη.

Η επανεκλεγείσα νομάρχης της Πίτσιντσα, Πάολα Παδόν (video) επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν την αρχή ανάκαμψης της πατρίδας.

Υποστήριξε ότι η νίκη του κόμματός της, Revolución Ciudadana, είναι η συνέχεια αυτού του κύματος στο οποίο η Λατινική Αμερική απαιτεί από τις προοδευτικές κυβερνήσεις να είναι σε θέση να αναλάβουν να αντιμετωπίσουν την κρίση.













La Revolución Ciudadana ha ganado como nunca antes las elecciones en #Ecuador. El pueblo ecuatoriano le dice masivamente NO al gobierno de @LassoGuillermo, desconoce y rechaza la institucionalidad.