Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Χρηματοδοτούμενη από τον USAID επίθεση στην κουβανική ιατρική συνεργασία στο Μεξικό

Πηγή: Cubainformacion

O USAID και βουλευτές του PAN (κόμμα της δεξιάς) συνωμότησαν για να αρθρώσουν μια πληθωρική εκστρατεία κατά της παρουσίας Κουβανών γιατρών στο Μεξικό, σύμφωνα με έρευνα του πολιτικού αναλυτή Katu Arkonada, που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Arkonada επισημαίνει ότι ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PAN στη Βουλή Julen Rementeria ηγείται της αντικουβανικής σταυροφορίας, η οποία έχει δύο γραμμές επίθεσης: η πρώτη ότι η παρουσία τους στο Μεξικό είναι περιττή και μια δεύτερη που προωθείται από το Μαϊάμι, και ισχυρίζεται ότι οι γιατροί θα σταλούν σε ζώνες συγκρούσεων.


Ο Rementeria έχει στενούς δεσμούς με τον κουβανικής καταγωγής τρομοκράτη Orlando Gutiérrez Boronat, ηγέτη της οργάνωσης Directorio Democrático (Δημοκρατικό Διευθυντήριο) που υποκίνησε τη βία στην Κούβα στις 11 Ιουλίου 2021, και φωνή της εκστρατείας #SOSCuba κατά του συστήματος υγείας στο νησί.

Ο Μεξικανός γερουσιαστής συνδέεται επίσης με το "Fundación para los DDHH en Cuba" («Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα»), πρωτοπόρο στην διοργάνωση ενεργειών κατά των κουβανικών ιατρικών ταξιαρχιών στη Λατινική Αμερική.

Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιεί χρηματοδότηση από τον USAID (που τροφοδότησε με νέα κονδύλια τον Οκτώβριο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2022). 

Η Margarita Guerra, Διευθύντρια Προγραμμάτων του γραφείο του USAID για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, είναι ο κύριος συντονιστής και χρηματοδότης της εκστρατείας που επιδιώκει να μποϊκοτάρει την παρουσία Κουβανών γιατρών στο Μεξικό.