Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)
Η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα θα ψηφίσουν για το αν θα γίνουν δημοκρατία μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως μεταδίδει το BBC. Ο Γκαστόν Μπράουν είπε ότι ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί εντός τριών ετών – αλλά τόνισε ότι η κίνηση «δεν αποτελεί εχθρική ενέργεια».
Έκανε τα σχόλια αφού επιβεβαίωσε τον Κάρολο Γ’ ως βασιλιά και αρχηγό κράτους του έθνους της Καραϊβικής.
Ο κ. Μπράουν είπε ότι σκοπεύει να εισαγάγει το δημοψήφισμα εάν επανεκλεγεί το επόμενο έτος.
Ενώ αναμένει να κερδίσει αυτές τις εκλογές – το κόμμα του κατέχει 15 από τις 17 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων – αποδέχτηκε ότι δεν είχε υπάρξει καμία σημαντική απαίτηση να διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των πολιτών.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπήκαν καν στον κόπο να το σκεφτούν», είπε ο κ. Μπράουν στο ITV News.
Νωρίτερα, η Αυστραλία απέκλεισε το ενδεχόμενο παρόμοιας ψηφοφορίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο θάνατος της βασίλισσας έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη μοναρχία της Αυστραλίας και ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο, είναι Ρεπουμπλικανός.
Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοσκόπησης στην πρώτη του θητεία και είπε στο Sky News ότι «τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με το σύνταγμά μας δεν είναι αυτά της τρέχουσας περιόδου».
«Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία μοιραζόμαστε τη θλίψη που νιώθουν τόσοι πολλοί Αυστραλοί αυτή τη στιγμή, δείχνοντας τον βαθύ σεβασμό και τον θαυμασμό μας για τη συνεισφορά της Βασίλισσας στην Αυστραλία», είπε ο κ. Αλμπανέζε.
Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο βασιλιάς Κάρολος υπηρετεί ως αρχηγός κράτους σε 14 χώρες – Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστραλία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Καναδάς, Γρενάδα, Τζαμάικα, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιο Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Νήσοι Σολομώντα και Τουβαλού.
Ωστόσο, πολλές χώρες επανεξετάζουν τον ρόλο της μοναρχίας, με τον κ. Μπράουν να λέει ότι το να γίνει δημοκρατία θα σήμαινε το «τελικό βήμα για την ολοκλήρωση του κύκλου της ανεξαρτησίας για να γίνει ένα πραγματικά κυρίαρχο έθνος».
Πέρυσι, τα Μπαρμπέιντος ορκίστηκαν στον πρώτο πρόεδρό τους μετά την απομάκρυνση της Βασίλισσας από αρχηγό κράτους από το κοινοβούλιο της χώρας.
Η Ντάμα Σάντρα Μέισον, 72 ετών, γενική κυβερνήτης του νησιού από το 2018, ονομάστηκε εκλεγμένη πρόεδρος του έθνους μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Και στην Τζαμάικα, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα λέει ότι στόχος του είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να γίνει δημοκρατία.