Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Φονική πόλωση στη Βραζιλία: Ψηφοφόρος του Μπολσονάρου σκότωσε ψηφοφόρο του Λούλα

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Νέα δημοσκόπηση δίνει νίκη με 14 ποσοστιαίες μονάδες στον Λούλα στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.

Οπαδός του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, μαχαίρωσε και σκότωσε έναν υποστηρικτή του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς η πολιτική ένταση οξύνεται στη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο, στην κεντροδυτική Βραζιλία, κατά τη διάρκεια μιας λογομαχίας μεταξύ των δύο ανδρών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ραφαέλ Σίλβα ντε Ολιβέιρα, 24 ετών, σκότωσε τον Μπενεντίτο Καρντόσο ντος Σάντος, 42 ετών, με ένα μαχαίρι. Συνελήφθη, ομολόγησε και του ασκήθηκε δίωξη.

Τον Ιούλιο είχε σημειωθεί ένα παρόμοιο επεισόδιο, όταν ένα στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατών του Λούλα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν δεσμοφύλακα, υποστηρικτή του Μπολσονάρου. Το πρωί σήμερα, ένας υποστηρικτής του Μπολσονάρου τραυματίστηκε στο κεφάλι και είπε ότι του επιτέθηκαν υποστηρικτές του Λούλα οι οποίοι τον περίμεναν να φτάσει σε μια εκδήλωση, στο Σάο Γκονσάλο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπολσονάρου θα ηττηθεί στις εκλογές από τον Λούλα. Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έδιναν προβάδισμα 53% στον Λούλα έναντι του Μπολσονάρου, ο οποίος άγγιξε το 39% από το 38% των προηγούμενων σφυγμομετρήσεων.

Στο μεταξύ το Ινστιτούτο Datafolha προβλέπει νίκη του αριστερού υποψηφίου με 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντιπάλου του σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.


Ο Μπολσονάρου, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές, επικαλούμενος αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία και για προβλήματα με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας (βλέπε… Τραμπ).