Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Η Βολιβία θεσπίζει νόμο για τις γυναικοκτονίες, τις παιδοκτονίες και τους βιασμούς

Πηγή: The Press Project

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Βολιβίας θέσπισε νόμο για την προστασία των θυμάτων γυναικοκτονιών, παιδοκτονιών και βιασμών παιδιών και εφήβων, δεδομένων των περιπτώσεων στη χώρα στις οποίες καταδικασθέντες βιαστές και δολοφόνοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος ο πρόεδρος της Βολιβίας Λούις Άρτσε δημοσίευσε τον νόμο 179/2021 για την προστασία των θυμάτων γυναικοκτονίας, παιδοκτονίας και βιασμού βρεφών, κοριτσιών, αγοριών ή εφήβων στην Casa Grande del Pueblo. Επικρίνοντας το πατριαρχικό σύστημα που συντηρεί την έμφυλη βία, δήλωσε ότι ο νόμος «θεσπίζει μηχανισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων».

Οι ποινές για την στρεψοδικία σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας και παιδοκτονίας αυξάνονται σε έως και 20 χρόνια φυλάκισης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βολιβίας δήλωσε ότι θα κινηθεί ποινική διαδικασία για καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος ζήτησε από τους αγωνιστές του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) και τους υπουργούς του να «δείξουν με το παράδειγμά τους» τον «αληθινό αγώνα κατά της βίας» χωρίς «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Οι εκθέσεις του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα έδειξαν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχαν καταγραφεί 48 περιπτώσεις γυναικοκτονιών και 21 παιδοκτονίες στη Βολιβία. Η Εισαγγελία ανέφερε ότι η ασφυξία, οι τραυματισμοί, και η χρήση αιχμηρών όπλων ή η δηλητηρίαση από ουσίες είναι οι κύριες αιτίες αυτών των βίαιων θανάτων γυναικών.

Η φετινή χρονιά ανακηρύχθηκε Έτος Πολιτιστικής Επανάστασης για την αποπατριαρχικοποίηση της Βολιβίας, επιδιώκοντας την καθιέρωση διαρθρωτικών λύσεων για τον περιορισμό των επίμονων κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στη χώρα.