Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Χρηματισμός κρατικών λειτουργών με εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ειρηνευτικά ταμεία στην Κολομβία

Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Σκάνδαλο χρηματισμού κρατικών λειτουργών με χρήματα που προορίζονταν για την καταπολέμηση της φτώχειας στις ζώνες συγκρούσεων στην Κολομβία ήρθε στο φως.

Αποκάλυψη για τον χρηματισμό κρατικών λειτουργών μέσω των επίσημων ειρηνευτικών ταμείων, με δυσθεώρητου ύψους ποσά που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της φτώχειας στις ζώνες συγκρούσεων στην Κολομβία ήρθε στο φως σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του telesur, με δημάρχους, γερουσιαστές και δημόσιους λειτουργούς να φέρεται πως χρηματίστηκαν με ποσά συνολικού ύψους σχεδόν 120 εκατομμυρίων δολαρίων.


Τα χρήματα αυτά, κατά το δημοσίευμα, προορίζονταν για την πληρωμή αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε 170 δήμους που επλήγησαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2016 από την κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ασκεί 24 πειθαρχικές διώξεις, ενώ ο πρώην σύμβουλος της Προεδρίας της Κολομβίας, Εμίλιο Αρτσίλα, κληθείς να παρουσιαστεί ενώπιον της Εισαγγελίας, η οποία διεξάγει σχετική προκαταρκτική έρευνα, επέμεινε ότι είχε καταγγείλει τις παρατυπίες από τις αρχές του 2021, ώστε να μπορέσουν να διερευνηθούν.

 

Την ίδια ώρα, ο εμπλεκόμενος φορέας υπογράμμισε πως θα διενεργήσει ελέγχους για να «επαληθεύσει την εμφάνιση της φερόμενης ως παράτυπης συμπεριφοράς των υπαλλήλων που θα επηρέαζε την ορθή χρήση των πόρων». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημοσιογραφική έρευνα έφερε πρόσφατα στο φως ότι υπάλληλοι και μια ομάδα Κολομβιανών βουλευτών δημιούργησαν ένα σχέδιο προκειμένου να ιδιοποιηθούν πάνω από το 10% των πόρων του εν λόγω ταμείου.