Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Κυβερνητική αποζημίωση 20 δισ. δολαρίων στους αυτόχθονες του Καναδά

 Πηγή: kosmodromio.gr

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία διακανονισμού στην ιστορία του Καναδά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία διακανονισμού αξίας 20 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (15,61 δισεκατομμυρίων ευρώ) για να αποζημιώσει τα παιδιά των Πρώτων Εθνών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους ως μέρος κυβερνητικών προγραμμάτων, τα παιδιά των Πρώτων Εθνών που επλήγησαν από την χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδικής μέριμνας, καθώς και τις οικογένειές τους. Τα Πρώτα Έθνη αποτελούν τους επικρατέστερους αυτόχθονες πληθυσμούς του Καναδά.

«Τα παιδιά των Πρώτων Εθνών αξίζουν να περιβάλλονται από αγάπη και να ζουν χωρίς διακρίσεις από την κυβερνητική πολιτική», δήλωσε η Σίντι Γουντχάουζ, περιφερειακή επικεφαλής της Μανιτόμπα στη Συνέλευση των Πρώτων Εθνών. «Και μετά από τρεις δεκαετίες υπεράσπισης και μήνες διαπραγματεύσεων, είμαι περήφανη που λέω εκ μέρους της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών ότι φτάσαμε σε άλλο ένα ιστορικό ορόσημο για τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους».


Η Υπηρεσία Ιθαγενών του Καναδά δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία διακανονισμού στην ιστορία του Καναδά, ενώ το επόμενο βήμα είναι να φέρει την συμφωνία ενώπιον του Καναδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την επιβεβαίωσή του ότι ο διακανονισμός ικανοποιεί τις εντολές του σχετικά με την αποζημίωση.

Στη συνέχεια, η τελική συμφωνία διακανονισμού θα παραπεμφθεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά για έγκριση. Εάν εγκριθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εφαρμογή του διακανονισμού, ανέφερε η ανακοίνωση.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και το Καναδικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόκειται να αποζημιωθούν τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους από την κυβέρνηση μεταξύ 1ης Απριλίου 1991 και 31ης Μαρτίου 2022, τα παιδιά που επηρεάστηκαν από τον στενό ορισμό της κυβέρνησης για την παροχή υποστήριξης μεταξύ 12ης Δεκεμβρίου 2007 και 2ας Νοεμβρίου 2017, τα παιδιά που δεν έλαβαν ή καθυστέρησαν να λάβουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες ή προϊόντα μεταξύ της 1ης Απριλίου 1991 και της 11ης Δεκεμβρίου 2007, καθώς και οι κηδεμόνες που φροντίζουν τα παιδιά.