Η Κούβα έρχεται δεύτερη παγκοσμίως με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών βουλευτών, ανέφερε σήμερα η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).
Η Κούβα κατατάσσεται δεύτερη στις πέντε χώρες με ταξινόμηση της ισότητας των φύλων στο κοινοβούλιο και η δεύτερη παγκοσμίως με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών βουλευτών, ανέφερε σήμερα η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).
Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι η αμερικανική ήπειρος έχει τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης παγκοσμίως με 34,6% των βουλευτών, ενώ τρία κράτη της Λατινικής Αμερικής (Κούβα, Μεξικό και Νικαράγουα) συγκαταλέγονται στις πέντε πρώτες χώρες στον κόσμο, σε αυτό το πεδίο.
Σύμφωνα με την UIP, η οποία κυκλοφόρησε αυτό το κείμενο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινοβουλευτισμού, οι πέντε χώρες που επιτυγχάνουν ισότητα των φύλων ή υψηλότερο ποσοστό γυναικών στα νομοθετικά τους σώματα φέτος είναι: η Ρουάντα με 61,3% η Κούβα με 53,4%, και η Νικαράγουα με 51,7%.
Εν τω μεταξύ, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράζονται την τέταρτη θέση με ποσοστά 50%. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2021, όπου μόνο το νησί, μαζί με δύο άλλα έθνη, είχαν επιτύχει την ισότητα των φύλων στα νομοθετικά όργανα.
Το Μεξικό και η Νικαράγουα εντάσσονται φέτος στην παγκόσμια λίστα. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του έθνους της Καραϊβικής, Εστεμπάν Λάζο, έχει εκφράσει ότι αποτελέσματα όπως αυτά επικυρώνουν «την πλειοψηφία και την απτή παρουσία των γυναικών σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού τομέα, ως επίτευγμα της κουβανικής επανάστασης».
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, που ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου 1889, είναι ο μόνος οργανισμός που εκπροσωπεί τον νομοθετικό κλάδο των κυβερνήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.