Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Μόσχα και Λατινική Αμερική αναζητούν εναλλακτικές στις αντιρωσικές κυρώσεις

Πηγή: prensa-latina.cu

Ο διευθυντής Λατινικής Αμερικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Στσετίνιν δήλωσε ότι η χώρα του και τα έθνη αυτής της περιοχής, εργάζονται για τη δημιουργία απ αυθείας σχέσεων ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών τους.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι στόχος είναι η εισαγωγή εναλλακτικών χρηματοδοτικών μηχανισμών για την υλοποίηση διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με μείωση του κινδύνου από τις περισσότερες από 10 χιλιάδες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος αυτής της χώρας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Στσετίνιν, ανέφερε ότι ανάμεσα στις εξαιρετικά χρήσιμες πρωτοβουλίες είναι οι πληρωμές χωρίς μετρητά και η δημιουργία άμεσων σχέσεων ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών της Ρωσίας και της Λατινικής Αμερικής.

Εξήγησε ότι η Μόσχα συζητά αυτές τις εναλλακτικές με περιφερειακούς εταίρους σε διμερή και πολυμερή μορφή, μεταξύ άλλων με τέτοιο τρόπο ώστε να συν πέσουν τα συμφέροντα ολοκλήρωσης της Ευρασίας και της Λατινικής Αμερικής.

«Ταυτόχρονα, είμαστε ρεαλιστές. Λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα των εταίρων, την εμπειρία τους και, φυσικά, εστιάζουμε στο αποτέλεσμα: στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για αμοιβαία επωφελή οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, τόνισε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε  ότι οι αρχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ  απέναντι στις αρχές της Βενεζουέλας άλλαξαν μόλις ο οικονομικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας επηρέασε τα συμφέροντά της.

«Το γεγονός ότι οι Βορειοαμερικανοί έχουν έρθει σε απευθείας επαφή με το Καράκας στις παρούσες συνθήκες δείχνει ξεκάθαρα τον καιροσκοπισμό της εξωτερικής τους πολιτικής», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Στσετίνιν, ολη η ακεραιότητα του Λευκού Οίκου κατέρρευσε μόλις ο οικονομικός πόλεμος που εξαπολύθηκε κατά της Ρωσίας είχε επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τις ενέργειες της Ουάσιγκτον που οδήγησαν σε ανισορροπία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», είπε.

Διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα των ανταλλαγών μεταξύ Μόσχας και Καράκας δείχνουν ότι οι αρχές της Βενεζουέλας «αντιλαμβάνονται άριστα ποιος είναι ποιος».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται και θα αναπτυχθούν περεταίρω ανεξάρτητα από τις κυρώσεις, είτε κατά της Βενεζουέλας είτε της Ρωσίας.

Επανέλαβε ότι για τη χώρα του, οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν όλα τα μονομερή περιοριστικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να εξομαλυνθούν στη βάση της ισότητας.

Υπενθύμισε ότι ήταν η Ουάσιγκτον είναι αυτή που κατέστρεψε την κάποτε αποτελεσματική συνεργασία με το Καράκας στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού και έφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό του έθνους της Νότιας Αμερικής από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τόνισε επίσης ότι η Βενεζουέλα στερήθηκε τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό και τις ευκαιρίες να αντισταθμίσει τις ζημίες που υπέστη μέσω δανείων στη διεθνή αγορά και ότι το καθεστώς κυρώσεων του Λευκού Οίκου δεν αποδυναμώθηκε. ούτε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.