Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Αυτό ήταν και είναι το Γκουαντάναμο – Οι εικόνες που έκρυβε το Πεντάγωνο

 Πηγή: kosmodromio.gr

Για πρώτη φορά οι New York Times δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες κρατουμένων που μέχρι σήμερα είχαν δει μόνο στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Κάνοντας χρήση του νόμου περί Ελευθερίας των Πληροφοριών οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» (New York Times) έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, τις οποίες κρατούσε μυστικές το Πεντάγωνο για 20 χρόνια.

Πρόκειται για τις φωτογραφίες των πρώτων κρατουμένων που έφτασαν από το Αφγανιστάν στην αμερικανική βάση στην Κούβα. Σύμφωνα με τους NYT αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από φωτογράφους του αμερικανικού στρατού για να τις δουν μόνο στελέχη του Πενταγώνου, όπως ο εκλιπών σήμερα υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.



Πάντως το 2011, το WikiLeaks πρώτο διέρρευσε απόρρητες φωτογραφίες ορισμένων κρατουμένων από αρχεία στελεχών των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης δικηγόροι είχαν δώσει στον ιστότοπο σκίτσα των εντολέων τους κατά τη διάρκεια των ακροάσεων τους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Μέχρι σήμερα δεν είχε κυκλοφορήσει ούτε μία φωτογραφία κρατουμένου σε απεργία πείνας, ούτε μία φωτογραφία κρατουμένου κατά τη διάρκεια των αμφιλεγόμενων μεθόδων ανάκρισης.