Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Δικαστήριο της Βολιβίας καταδίκασε την πρώην (πραξικοπηματία) πρόεδρο Τζανίν Άνιες σε 10 χρόνια φυλάκιση

Πηγή:   teleSUR (telesurtv.net)

Το Πρώτο Δικαστήριο Διαφθοράς της Λα Πας της Βολιβίας καταδίκασε την πρώην πρόεδρο Τζανίν Άνιες σε δέκα χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση "Πραξικόπημα 2". 

Με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν επίσης ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Γουίλιαμς Κάλιμαν και ο πρώην Γενικός Διοικητής της Αστυνομίας Βλαντιμίρ Καλντερόν.

Η Εισαγγελία, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και η Γερουσία είχαν ζητήσει 15ετή φυλάκιση για την Άνιες για τα εγκλήματα της παράβασης καθηκοντος και αποφάσεων αντίθετων με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης παρουσίασε στη διάρκεια της δίκης αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες που απέδειξαν ότι η Άνιες παραβίασε τα άρθρα 153 και 154 του Ποινικού Κώδικα.

Η υπόθεση "Πραξικόπημα 2", για την οποία της ασκήθηκε η δίωξη, αναφέρεται συγκεκριμένα στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βολιβίας το 2019.

Η Άνιες όσο ήταν γερουσιαστής, παραβίασε τρία άρθρα της Γερουσίας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος αυτού του νομοθετικού σώματος και στη συνέχεια παραβίασε άλλους τρεις Κανονισμούς της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκαλώντας παράνομα την ολομέλεια του σώματος.


Η πρώην αξιωματούχος, που κρατείται από τις 13 Μαρτίου 2021, παραβίασε επίσης εννέα άρθρα του Συντάγματος όταν   κατέλαβε παράνομα την ανώτερη εξουσία του κράτους.

Εκτός από την Άνιες, έξι πρώην αρχηγοί της στρατιωτικής αστυνομίας διώχθηκαν και καταδικάστηκαν για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου 2019, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.