Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και τις Ξένες Στρατιωτικές Βάσεις στο Γκουαντάναμο

Πηγή:  Cubadebate

Ξεκίνησε σήμερα στην πόλη Γκουαντάναμο στην Κούβα το 7ο Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και για την Κατάργηση των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων, με τη συμμετοχή μελών οργανώσεων ειρήνης και αλληλεγγύης, καθώς και αντιπολεμικών προσωπικοτήτων.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 23 χώρες και 70 από την Κούβα, η εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό ην αιγίδα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (CMP), ξεκίνησε με την κατάθεση λουλουδιών στο αλληγορικό μνημείο της μητέρας των Μασέο στην ομώνυμη Πλατεία της Επανάστασης.

Στην εναρκτήρια συνάντηση, ο Φερνάντο Γκονζάλες Γιόρτ, πρόεδρος του ICAP, εξέφρασε την απαίτηση του κουβανικού λαού να γίνει σεβαστός ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και «να επιστραφούν τα κατεχόμενα από το 1903 εδάφη στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

Η ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, η παλαιότερη στον κόσμο, χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή υλικοτεχνικών μέσων στον αμερικανικό στόλο, εκτός από το ότι αποτελεί σημείο για εισβολή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου.

«Ο πλανήτης χρειάζεται την ειρήνη τώρα περισσότερο από ποτέ και για να την πετύχουμε χρειαζόμαστε ενότητα», είπε ο επίσης Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τις αμέτρητες εκφράσεις αλληλεγγύης προς την Κούβα.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Εμίλιο Μάτος Μοσκεδα έκανε μια οικονομική-κοινωνική παρουσίαση της περιοχής, κατά την οποία επεσήμανε σημαντικές πτυχές της πόλης, ώστε οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση να μάθουν λίγο περισσότερα για την επαρχία που τους φιλοξενεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ειδική παρέμβαση από την Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Μαρία Ντο Σόκορο Γκόμες, η οποία αναφερόμενη στη Βάση του Γκουαντάναμο εξέφρασε την καταδίκη της για τον σφετερισμό κουβανικής επικράτειας από ξένους, καθώς και για τις θηριωδίες που συμβαίνουν εκεί.

«Αυτά επηρεάζουν όλους εμάς που υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη», είπε.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης αναφέρθηκε στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και στον αποφασιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην πυροδότηση πολέμων, ενώ έκανε έκκληση να νικηθεί η μιντιακή πολιορκία.

«Από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης είμαστε κατά της παραμονής των στρατιωτικών βάσεων σε κυρίαρχες χώρες, καθώς είναι πράξη κατοχής», είπε.


Το 7ο Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και την Κατάργηση των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 στην Πλατεία της Επαναστασης Mariana Grajales Coello, όπου θα παρουσιαστούν 19 εισηγήσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την Καϊμανέρα, περιοχή που συνορεύει με την παράνομη ναυτική βάση των ΗΠΑ, όπου θα διαβαστεί η Τελική Διακήρυξη της εκδήλωσης παρουσία κατοίκων της περιοχής.