Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

O πρόεδρος του Μεξικού τάσσεται υπέρ της ενότητας της Αμερικής χωρίς αποκλεισμούς

Πηγή:   nidad de prensa-latina.cu

Πόλη της Γουατεμάλας, 6 Μαΐου (Prensa Latina) -  Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ανδρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κάλεσε  από τη Γουατεμάλα να προωθήσουμε την ενότητα της Αμερικής μας σε ισότιμη βάση.

Πέρα από το φαινόμενο της μετανάστευσης,είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ήπειρος, η Αμερική μας, όλη η Αμερική, πρέπει να προχωρήσει προς την οικονομική και εμπορική ολοκλήρωση χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια μιας κοινής δήλωσης στο τέλος μιας συνέντευξής του με τον ομόλογό του από την Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι.

«Κανείς ας μην αποκλείει κανέναν, αρκετά με τις ηγεμονίες, αρκετά με την πολιτική που έχει επιβληθεί για περισσότερους από δύο αιώνες στην Αμερική μας», εξέφρασε με δυναμικό τόνο ο Μεξικανός ηγέτης, ο οποίος χωρίς να αναφέρει ονόματα επέστησε ξανά την προσοχή στην Ουάσιγκτον. θέση στην απομονωτική της στάση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην περιοχή.

«Χρειαζόμαστε την ενότητα, χρειαζόμαστε τον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών, να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Γουατεμάλας, να γίνει σεβαστή η κυριαρχία του Μεξικού», υποστήριξε, θέτοντας ως άμεσο καθήκον «την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της αδερφικής συνεργασίας.

Η θέση του διαφέρει από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες συνεχίζουν να δείχνουν σημάδια  διοργάνωσης επιλεκτικής συνάντησης (Σύνοδος των Αμερικών) τον Ιούνιο χωρίς την παρουσία της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας, παρά τις εκκλήσεις της ηπείρου να διοργανώσει μια περιεκτική εκδήλωση όπως κατήγγειλε χθέςω ο κουβανός. υπουργός Εξωτερικών  Μπρούνο Ροντρίγκες .

Ήταν ακριβώς ο Λόπες Ομπραδόρ που προ ημερών υπερασπίστηκε τη συμμετοχή όλων των εθνών στη διοργάνωση του Λος Άντζελες.

«Πώς γίνεται να συγκαλούμε Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών, αλλά να μην προσκαλούμε όλους; Από πού είναι λοιπόν οι απρόσκλητοι; Από ποια ήπειρο; Από ποιον γαλαξία; Από ποιον δορυφόρο;» σημείωσε στην πρωινή συνέντευξη Τύπου.

Αυτή την Πέμπτη, στο έδαφος της Γουατεμάλας, τον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας που θα τον οδηγήσει αύριο στο Ελ Σαλβαδόρ και μετά στην Ονδούρα, το Μπελίζ και την Κούβα, επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως το τρέχον παράτυπο μεταναστευτικό ρεύμα που ασκεί πίεση στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανέφερε ο Γιαματέι στην ομιλία του, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί η φράση του Μπενίτο Χουάρες, ότι τόσο μεταξύ των ατόμων όσο και μεταξύ των εθνών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων, είναι ειρήνη.

Ανάμεσα στη γη των Κετζάλ και του Μεξικού, πρότεινε «η Ουσουμασίντα και η Σουτσιάτε να μην αποτελούν τείχη και να ανακτήσουν την κατάσταση των αρτηριών του εμπορίου, του πολιτισμού και της αδελφότητας που είχαν όταν οι Ολμέκοι και οι Μάγια, οι πρόγονοί μας, περιηγήθηκαν σε αυτά τα όμορφα ποτάμια ».

Ο Λόπες Ομπραδόρ έφτασε στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας χθες το απόγευμα με μια ατζέντα επικεντρωμένη στην ασφάλεια των συνόρων, την περιφερειακή ευημερία και κοινές δράσεις για τη μείωση των δομικών αιτιών της μετανάστευσης.