Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Τους 25 έφθασαν οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Αβάνα

 Πηγή:| teleSUR (telesurtv.net)

Ο πρόεδρος της Κούβας, Mιγκέλ Ντίας Κανέλ, εξήρε το έργο των ομάδων διάσωσης.

Διαρκής ενημέρωση:

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Κούβα έφτασε το Σάββατο  τους 25, ενώ 22 από τα θύματα ταυτοποιήθηκαν, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Ορέστες Γιάνες, συντονιστής της κυβέρνησης της Αβάνας. 

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, οι εργασίες διάσωσης για την αναζήτηση επιζώντων συνεχίζονται στο σημείο που έχει υποστεί ζημιές, ενώ συνεχίζονται και οι εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών.

Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, εξήρε το έργο των δυνάμεων διάσωσης στο ξενοδοχείο Saratoga στην Κούβα, μετά το περιστατικό της Παρασκευής που προκάλεσε τη μερική κατάρρευση της εγκατάστασης.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η έκρηξη, που ήταν ατύχημα, σημειώθηκε στις 10:50 τοπική ώρα κατά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από φορτηγό στο ξενοδοχείο.

Σε άλλο μήνυμα, ο Νίας-Κανέλ εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή που συνέβη, για τις απώλειες ζωών και τους τραυματίες στο ατύχημα, «αλλά για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω την ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκε ο πληθυσμός και οι θεσμοί. Η αλληλεγγύη έπαιξε πρωταρχικό ρόλο».

Την προηγούμενη, ο επίσημος απολογισμός ανέφερε ότι κατά την έκρηξη τραυματίστηκαν 64 άτομα, 50 ενήλικες (18 σοβαρά και σε κρίσιμη κατάσταση ) και 14 ανήλικοι (τρεις σε κρίσιμη κατάσταση και δύο σοβαρά).

Από την πλευρά του, ο Ορέστες Γιάνες ανέφερε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες οι δυνάμεις διάσωσης κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο υπόγειο της εγκατάστασης και αναζητούν πιθανούς επιζώντες εκεί.


Σε αυτό το πνεύμα, επεσήμανε τη συντονισμένη εργασία μεταξύ των φορέων της επαρχίας, που ανήκουν στα Υπουργεία Κατασκευών, Εσωτερικών, της Πυροσβεστικής και της Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας στην πρωτεύουσα, Λουίς Αντόνιο Τόρες, μαζί με άλλους αξιωματούχους, επεσήμαναν την φροντίδα στις οικογένειες των θυμάτων και την ομάδα δράσης που συντονίζει τη συνέχιση των εργασιών στον τόπο του ατυχήματος.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Αβάνας, Ρεϊνάλντο Γκαρσία, όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας κινητοποιήθηκαν και πολλά ιδρύματα υγείας δέχθηκαν χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν να δώσουν αίμα.

Δήλωσε επίσης ότι ότι στο ξενοδοχείο πραγματοποιούνταν επισκευές και δεν υπήρχαν τουρίστες στο κτίριο.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι εξετάστηκε η υποδομή που επλήγη από την έκρηξη, η οποία περιελάμβανε το ξενοδοχείο, καθώς και 23 κοντινά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 17 κατοικιών.