Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης στην Αβάνα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Αντιπρόσωποι από 60 χώρες και 219 διεθνείς οργανώσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον κουβανικό λαό.

Αυτή τη Δευτέρα (2/5) πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας η Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, παρουσία του προέδρου του νησιού, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Μαζί με τον πρώτο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβούλιο), Εστέμπαν Λάσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες και άλλα πολιτικά στελέχη.

Επιπλέον, παρευρέθηκαν και οι ηγέτες πολιτικών, συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων, μαζί με Κουβανούς επιστήμονες βραβευμένους  Ήρωες Εργασίας της Δημοκρατίας της Κούβας. Μαζί τους συμμετείχαν εκπρόσωποι από 60 χώρες και 219 οργανώσεις.

Imágenes del Encuentro internacional de solidaridad con Cuba, en el Palacio de las Convenciones. 2 Mayo 2022. La Habana

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα, το ένα αλληλεγγύης προς το νησί της Καραϊβικής και το άλλο αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών, στην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκλείσει την Κούβα, όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την ενότητα στην διαφορετικότητα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα στον κόσμο, του δικαιώματος των λαών στη ζωή και της υπεράσπισης των δίκαιων υποθέσεων.

Ομοίως, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα παγκόσμια και πολυδιάστατη κατάσταση κρίσης, στην οποία προστίθεται και οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώθηκαν είναι ο τερματισμός του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού με τον οποίο οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν να πνίξουν την Κούβα και τον λαό της εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Εκφράστηκε επίσης η αναγνώριση  των τεράστιων προόδων τ στη βιοτεχνολογία και την υγεία που έχει επιτύχει αυτό το μικρό έθνος, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

 

Μεταξύ των διεθνών προσκεκλημένων,ν ξεχώρισε το μέλος της Συμμαχίας Μαρτί, Μαξ Λέσνικ. ο εκτελεστικός διευθυντής του Διαθρησκειακού Ιδρύματος για την Κοινοτική Οργάνωση (IFCO)-P Πάστορες για την Ειρήνη, Γκάιλ Γουόλκερ η πρόεδρος και ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σοκορο Ντο Γκόμες και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, αντίστοιχα, και άλλα σημαντικά μέλη ομάδων φίλων της Κούβας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Κούβας ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για τη συμμετοχή την υποστήριξή τους. «Η Κούβα δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη μέρα και όσους ήρθαν να μας συντροφεύσουν στον πρώτο εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες η πανδημία έχει αφήσει τον κόσμο των εργαζομένων σε όλα μήκη και τα πλάτη του κόσμου», τόνισε.


Ομοίως, ο αρχηγός του κουβανικού κράτους ευχαρίστησε για την έγκριση των δύο ψηφισμάτων, ιδίως αυτού που αναφέρεται στην 9η Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών και στη Σύνοδο των Λαών.

Σε αυτό το πνεύμα, καταδίκασε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εφαρμόσουν στοιχεία αντισυμβατικού πολέμου στις χώρες της περιοχής, τα ψέματα και τα διπλά μέτρα και σταθμά. «Θέλουμε μια Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών και όχι μια Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Πολιτειών και των επιλεκτικών  κρατών τους», τόνισε.