Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Φτάνει στην Κούβα η πρώτη, μετά την πανδημία, Μπριγάδα Αλληλεγγύης

Αβάνα, 19 Νοεμβρίου - Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) ανακοίνωσε την άφιξη αυτό το Σαββατοκύριακο της 27ης Καναδικής Μπριγάδας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, της πρώτης μπριγάδας εθελοντικής εργασίας και αλληλεγγύης που πάει στην Κούβα μετά την πανδημία, η οποία θα αποτίσει φόρο τιμής στον Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο.

Η τελετή υποδοχής της ομάδας, που αποτελείται από 11 ακτιβιστές, θα γίνει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στο συγκρότημα υπηρεσιών «28 de Septiembre» της Επιτροπής Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR), της συνοικίας της πρωτεύουσας La Güinera, όπου θα φιλοξενηθεί η μπριγάδα για ένα μέρος της συνολικής δεκαπενθήμερης διαμονής της στο νησί.

Επικεφαλής της μπριγάδας είναι η  Janine Solanki, ακτιβίστρια στα κοινωνικά δίκτυα,  ένα πεδίο όπου οι Καναδοί φίλοι διακρίνονται για τις αυξανόμενες και αποτελεσματικές ενέργειές τους στην υπεράσπιση του κουβανικού λαού με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις και ανταλλαγές με περιοδείες στην Αβάνα, το  Πινάρ ντελ Ρίο και το Ματάνσας.  

Οι μπριγαδίστες θα πραγματοποιήσουν ημέρες εθελοντικής εργασίας και θα παρακολουθήσουν διαλέξεις, σχετικά με την Επικαιροποίηση του κουβανικού οικονομικού μοντέλου και την πορεία υλοποίησής του, τις συνέπειες του αποκλεισμού· το κουβανικό δημοκρατικό εκλογικό σύστημα· και τον ακτιβισμός στις ψηφιακές πλατφόρμες, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Στην Αβάνα θα πραγματοποιήσουν επαφές και συζητήσεις με επιστήμονες για το έργο τους στην απόκτηση εμβολίων κατά του Covid-19 και τον αντίκτυπο του αποκλεισμού στον τομέα της βιοτεχνολογίας και θα συζητήσουν με τις τοπικές αρχές. βουλευτές, σπουδαστές και καθηγητές· διεθνιστές γιατρούς, μαχητές της Κουβανικής Επανάστασης και μέλη των μαζικών οργανώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψεις στο Συγκρότημα - Μνημείο Malagones, στην κοινότητα Μονκάδα στο Πιναρ ντελ Ρίο, στο Πανεπιστήμιο Παιδαγωγικών Επιστημών «Enrique José Varona, σε ιδρύματα υγείας και το Μουσείο Victoria de Girón, στη Ciénaga de Zapata (Κόλπος των Χοίρων).

Οι ακτιβιστές θα φτάσουν στο Ματάνσας στις 30 Νοεμβρίου, όπου θα γίνουν δεκτοί από το τμήμα του ICAP στην επαρχία, όπου θα πραγματοποιήσουν περιοδείες μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, ημερομηνία αναχώρησής τους από το αεροδρόμιο «Juan Gualberto Gómez».

Η Μπριγάδα «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα» είναι ένα πρόγραμμα του Καναδικού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Κούβα, που λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια, ενέτεινε τον ακτιβισμό του στα κοινωνικά δίκτυα με ψηφιακές εκδηλώσεις ενάντια στον αποκλεισμό στις 17 κάθε μήνα.

(Iliana García Giraldino/Siempre con Cuba/ICAP)
#prensarebeldegr