Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Βενεζουέλα: Ο Τσαβισμός εδραιώνει την εξουσία του με μια συντριπτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές

Κέρδισε σε 20 από τις 23 πολιτείες της χώρας και (την υπερ-περιφέρεια) του Καράκας.
Η αντιπολίτευση πλήρωσε ακριβά την έλλειψη ενότητας.
Ο Νικολάς Μαδούρο ζητά να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα.

Ο Tσαβισμός εδραίωσε την εξουσία του στη Βενεζουέλα αυτή την Κυριακή, κερδίζοντας σε 20 από τις 23 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Καράκας στις περιφερειακές εκλογές, όπου ψήφισε το 41,8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και στις οποίες, για πρώτη φορά μετά 15 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε αποστολή Εκλογικών Παρατηρητών.

Η αντιπολίτευση πλήρωσε ακριβά την έλλειψη ενότητας -που, αν είχε ξεπεραστεί, θα μπορούσε να την είχε φέρει πιο κοντά στη νίκη σε τουλάχιστον άλλες τρείς περιφέρειες. Επιπλέον, το κάλεσμά της σε αποχή την τελευταία πενταετία, έσπειρε τη δυσπιστία σε μεγάλο μέρος των πολιτών.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα στης δεξιάς βάρυνε επίσης η έλλειψη απαντήσεων, σε μια κοινωνία που απαιτούσε αποτελέσματα και έπαιρνε κενές υποσχέσεις. Αντίθετα, το κόκκινο κύμα των Τσαβίστας, έσκυψε, παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στις λαϊκές απαιτήσεις.

Στην πρωτεύουσα, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Κάρμεν Μελέντες (PSUV) κέρδισε, με καταμετρημένο το 58,93% των ψήφων, μπροστά από τον αντιπολιτευόμενο  Αντόνιο Εκάρρι   (Alianza Lapiz), ο οποίος συγκέντρωσε το 15,54% των ψήφων, ενώ στην τρίτη θέση ήρθε ο επίσης αντιτσαβίστας υποψήφιος Τομάς Γκουανίπα, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος της MUD.

Αυτός ο συνασπισμός, στις βουλευτικές εκλογές του 2015, κέρδισε τη μεγαλύτερη νίκη της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μια άλλη από τις αναγνώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι δηλαδή, ο συνασπισμός αυτός έχει χάσει την επιρροή του.

Ο Τσαβισμός κέρδισε στις περιφέρειες Anzoategui, με τον Λουίς Χοσέ Μαρκάνο Luis José Marcano, Apure, με τον Γκερμάν Πινιάτε, Apure, με την Καρίνα Κάρπιο, Bolívar, με τον Άνχελ Μαρκάνο. Carabobo, με τον Ραφαέλ Λακάβα, Falcón, με τον Βίκτορ Κλάρκ, Guárico, με τον Χοσέ Μανουέλ Βάσκες, Lara, με τον Αδόλφο Περέιρα, Mérida, με τον Χεχάισον Γκουσμάν, Miranda, με τον Έκτορ Ροντρίγκες, καθώς και Monagas,, με τον Ερνέστο Λούνα. Επίσης Portuguesa (Αντόνιο Σεδένιο ), Sucre ( Γκιλμπέρτο Αμιρκαλ Πίντο), Trujillo (Χεράρντο Μάρκες), Yaracuy (Χούλιο Σέσαρ Λεόν Χερέδια), Amazonas (Μιγκέλ Ροντρίγκες), Delta Amacuro (Λιζέτα Ερνάντες και La Guajaira (Χόσεν). Η Barinas, γενέτειρα περιφέρεια του Ούγκο Τσάβες, είναι μία από τις περιφέρειες που το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα κριθεί.

Εκεί, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Αρχενις Τσάβες, αδερφός του Ούγκο Τσάβες, λαμβάνει μέχρι στιγμής 93.097 ψήφους (37,05%), ενώ ο Φρέντυ Σουπερλάνο (MUD), έχει 92.424 ψήφους (36,79%). Στην περίπτωση της Táchira, ο Φρέντυ Μπερνάλ (PSUV) έχει λάβει μέχρι στιγμής 136.779 ψήφους, ενώ η σημερινή κυβερνήτης Λάιντυ Γκόμες (Acción Democrática ) έχει 133.925 ψήφους.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, κέρδισετην Cojedes, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Τσαβίστα όπου κέρδισε ο Χοσέ Αλμπέρτο Γκαιλίντες (MUD), καθώς και την Nueva Esparta, όπου κέρδισε ο Μορέλ Ροντρίγκες Αβίλα του πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος Fuerza Vecinal. Στη Zulia, την πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, πέτυχε την πιο εντυπωσιακή νίκη της, αφού ο βετεράνος Μανουέλ Ροσάλες, του MUD, θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης.

Εάν επιβεβαιωθεί η κυβερνητική νίκη στις περιφέρειες που εξακολουθούν να κρίνονται, ο Τσαβισμός βελτιώνει τη θέση του σε σχέση με τις εκλογές του 2017, όπου κέρδισε 18 περιφέρειες και το Καράκας.

Ο Μαδούρο ζητά να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα

Όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών και πανηγύρισε τη νίκη του κόμματός του. «Η έκκλησή μου προς όλους, νικητές και μη, είναι να σεβαστούν τα αποτελέσματα, τον πολιτικό διάλογο, την εθνική επανένωση», δήλωσε ο Μαδούρο από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. Κατά τη γνώμη του, η νίκη του PSUV κατέστη δυνατή χάρη στην ορθότητα και την επιμονή του έργου των μελών του κόμματος.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του να δουλέψουν χέρι-χέρι και με «διάλογο» με τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης που κέρδισαν σε Zulia, Nueva Esparta και Cojedes.

Από την πλευρά του, ο νούμερο δύο του Τσαβισμού, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, δηλώνοντας ότι έχει την ίδια επιθυμίαεξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα αποτελέσματα θα επαναληφθούν και στις δημαρχίες. "Εδώ είναι, (ο χάρτης) όλης της Βενεζουέλας, αυτός είναι ο πολιτικός χάρτης της χώρας μας", είπε ο Καμπέγιο, δείχνοντας έναν χάρτη της χώρας χρωματισμένο κόκκινο με εξαίρεση τις τρείς περιφέρειες που κέρδισαν οι αντι-Τσαβίστας και διαβεβαίωσε ότι αυτό το αποτέλεσμα " εγγυάται την ειρήνη και την ηρεμία».