Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΧΙΛΗ: Ο Γκάμπριελ Μπόριτς και ο Χοσέ Αντόνιο Καστ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Στον πρώτο γύρο προηγείται ο Καστ με 1.908.199 ψήφους, ενώ ο Μπόριτς ακολουθεί με 1.759.665 ψήφους.

Η Εκλογική Υπηρεσία (Servel) της Χιλής, ανακοίνωσε, με καταμετρημένο το 97,52% των εκλογικών τμημάτων, ότι ο δεύτερος γύρος για την Προεδρία θα διεξαχθεί μεταξύ του υποψηφίου του "Approve Dignity" ( Εγκρίνω Αξιοπρέπεια) , Γκάμπριελ Μπόριτς, και του ακροδεξιού Χοσέ Αντόνιο Καστ, στις 19 από Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη Servel, τα καταμετρημένα εκλογικά τμήματα είναι 45.726 από τα συνολικά 46.887. Αυτή τη στιγμή (21/11) ο Kαστ προηγείται, σε αυτόν τον πρώτο γύρο, με 27,93% και ο Μπόριτς ακολουθεί με 25,76%.

Ακολουθούν, η υποψήφια του συνασπισμού "Nuevo Pacto Social" (Νέο Κοινωνικό Σύμφώνο, Γιάσνα Προβόστε με 11,64% (795.497 ψήφους), ο Σεμπαστιάν Σίτσελ (868.160 ψήφους) και ο Φράνκο Παρίσι με ποσοστά 12,71 και 12,88% αντίστοιχα.


Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Μάρκο Ενρίκες-Ομιναμι έλαβαν 7,6% (519.778 ψήφους) και ο καθηγητής Εδουάδρο Αρτές Μπριτσέτι 1,47% (100.268 ψήφους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο αφορά τις ψήφους στο εξωτερικό, ο υποψήφιος Μπόριτς σάρωσε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία. ενώ ο Καστ κέρδισε την πλειοψηφία στο Ισραήλ.


Ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα , συνεχάρη τον Μπόριτς και τον Καστ για την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Χιλή πρέπει να προχωρήσει και πρόσθεσε "πρέπει να οικοδομήσουμε μια καλή χώρα για όλους, όπου θα μπορούμε να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας".

«Ο μελλοντικός πρόεδρος της Χιλής θα πρέπει να αντιμετωπίσει τεράστιες και απαιτητικές προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας κατά της πανδημίας, καθώς και να στηρίξει τα όνειρα και τις ανάγκες των Χιλιανών», δήλωσε ο νυν πρόεδρος.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Ο υποψήφιος του Apruebo Dignidad , Γκάμπριελ Μπόριτς, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εναλλακτικές δυνάμεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, «πρέπει να εργαστούμε για την ενότητα των Δημοκρατών, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινήσαμε από πιο πίσω, το κάναμε ήδη όταν σπάσαμε το ιδιώνυμο για την παιδεία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με ενότητα θα πετύχουμε τη νίκη», πρόσθεσε.

"Εμείς ήρθαμε να μιλήσουμε για ελπίδα, διάλογο και ενότητα, η σταυροφορία την οποία πρόκειται να αναπτύξουμε σε ολόκληρη τη Χιλή είναι να ξεπεράσουμε τον φόβο. Εκτιμώ βαθύτατα την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν χιλιάδες Χιλιανοί", δήλωσε ο Μπόριτς.


Ο υποψήφιος Μπόριτς υποστήριξε ότι το σχέδιό του υπερασπίζεται τις αρχές της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, "προερχόμαστε από έναν μακροχρόνιο αγώνα, από εμάς που ψηφίσαμε κατά της δικτατορίας έως όσους από εμάς αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος", πρόσθεσε.

«Ας μην ακολουθήσουμε καμία πρόκληση, χρέος μας είναι να ακούσουμε και να καταλάβουμε, να πείσουμε ότι είμαστε ένας τρόπος να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη χώρα», είπε ο Μπόριτς.

Από την πλευρά του, ο πινοσετικός υποψήφιος, Χοσέ Αντόνιο Καστ, ευχαρίστησε τους οπαδούς του για την υποστήριξή τους «αυτός είναι ένας δρόμος που άξιζε τον κόπο, εκπροσωπούμε εκατομμύρια Χιλιανούς που κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα», είπε.

Σας ευχαριστούμε που υποστηρίξατε το έργο μας, ευχαριστώ κάθε Χιλιανό που μας εμπιστεύτηκε. Θέλουμε να καλέσουμε περισσότερους Χιλιανούς και να τους δείξουμε γιατί είναι σημαντικό να αυξηθεί αυτό το έργο. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα", είπε ο Kαστ.



Ο Καστ τόνισε ότι το σχέδιό του δεν επιδιώκει να κάνει διακρίσεις, «η Χιλή είναι μια χώρα όπου κανείς δεν είναι περιττός, πέρα ​​από τις πολιτικές διαφορές, πρέπει να ανακτήσουμε την ενότητα και να προχωρήσουμε στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε. 

«Πρέπει να μειώσουμε το κράτος, πρέπει να δώσουμε σεβασμό στους Καραμπινέρους και στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θέλουμε να πάμε στο δρόμο χωρών που είναι πολύ περίπλοκες (...) Θέλουμε να προχωρήσουμε γιατί υπάρχει η ανάπτυξη που μας τραβάει ψηλά», είπε ο υποψήφιος των Πινοχετιστών.

Όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Άλβαρο Ελισάμπλε, κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο  τον Μπόριτς, μπροστά στον κίνδυνο επιστροφής του Πινοσετισμού στο La Moneda (Προεδρικό Μέγαρο), «Ο Καστ αποτελεί απειλή και απειλή για τις ζωές των Χιλιανών», είπε.



Η διαδικασία των εκλογών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση, αλλά και καταγγελίες ότι σε ορισμένες έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα παρά την παρουσία πολιτών που περίμεναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αυτές οι καταγγελίες καταγράφηκαν αν και η Servel επέμεινε ότι όσο οι πολίτες παραμένουν στις ουρές, το δικαίωμά τους θα γίνεται σεβαστό, «εφόσον υπάρχει ψηφοφόρος που βρίσκεται σε ουρά εντός ή εκτός των εκλογικών κέντρων, πρέπει να ψηφίσουν πριν κλείσουν οι κάλπες», είπαν. 

Οι Χιλιανοί, εκτός από την εκλογή νέου προέδρου, αυτή την ημέρα εκλέγουν και τους εκπροσώπους τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τους Γερουσιαστές και τα Περιφερειακά Συμβούλια.