Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Η Νικαράγουα ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ)

Προηγήθηκαν οι αποφάσεις της Νομοθετικής, Δικαστικής και  Εκλογικής Εξουσίας της χώρας που ζήτησαν από την Εκτελεστική εξουσία να αποχωρήσει από αυτό το περιφερειακό όργανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάδα ​​ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση της χώρας του να αποσυνδεθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και σε αυτό το πνεύμα, κατήγγειλε τη Χάρτα του ΟΑΚ.

«Ανακοινώνουμε σε εσάς, στον λαό της Νικαράγουας και στη διεθνή κοινότητα ότι σήμερα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 8 π.μ., αποστέλλουμε ανακοίνωση στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, καταγγέλλοντας τη Χάρτα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών OAΚ» δήλωσε ο Μονκάδα.

«Παραιτούμαστε και αποσυνδεόμαστε από αυτήν την οργάνωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας. 

Ο Μονκάδα διάβασε την ανακοίνωση που εστάλη στον γραμματέα της οργάνωσης, Λουίς Αλμάγρο, όπου εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους το κράτος της Κεντρικής Αμερικής διακόπτει τους δεσμούς του με αυτόν τον περιφερειακό οργανισμό.


Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε τη διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης μετά την παρέμβαση του ΟΑΚ στις 16ης Νοεμβρίου, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου, όπου η εκτελεστική εξουσία της Νικαράγουας κλήθηκε να καταγγείλει τη Χάρτα του ΟΑΣ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Νικαράγουας κοινοποίησε επίσημα την «αμετάκλητη απόφαση καταγγελίας της Χάρτας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAΚ), σύμφωνα με το άρθρο 143 του ΟΑΚ, με την οποία ενεργοποιεί την οριστική αποχώρηση και παραίτηση της Νικαράγουα από αυτόν τον οργανισμό».



Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η χώρα του σέβεται και υπερασπίζεται τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο, τη συμμόρφωση με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τους σκοπούς του σεβασμού της κυριαρχίας της ισότητας των κρατών και της μη ανάμειξης στις εξωτερικές υποθέσεις.

«Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχει σχεδιαστεί ως ένα διπλωματικό πολιτικό φόρουμ που γεννήθηκε υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών ως όργανο παρέμβασης και επέμβασης», είπε καταδικάζοντας τις ενέργειές του ΟΑΚ κατά της Νικαράγουας.


«Η αποστολή αυτού του οργανισμού είναι να διευκολύνει την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών με τον παρεμβατισμό τους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κάτι που για τη Νικαράγουα είναι απαράδεκτο. Το απορρίπτουμε και το καταδικάζουμε», τόνισε.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν αποτελούν αποικία καμίας εξουσίας και ότι δικαιώνουν την αξιοπρέπεια και την εθνική ευπρέπεια για τη νόμιμη υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας τους.



«Ο αξιοπρεπής λαός και η κυβέρνηση της Νικαράγουα αρνούνται να είναι μέρος αυτής της αιχμάλωτης και εργαλειοποιημένης από την Ουάσιγκτον οργάνωσης, που δρα υπέρ των βορειοαμερικανικών συμφερόντων, δημιουργώντας παρεμβάσεις και διαφωνίες στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», ανέφερε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του έθνους της Κεντρικής Αμερικής επανέλαβε τον αμετάκλητο χαρακτήρα της παραίτησης και αποχώρησης από αυτόν τον οργανισμό.


#telesurgr #prensarebeldegr