Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα: Ο μεγάλος μουσικός φίλος της Κούβας Μίκης Θεοδωράκης απεβίωσε

Πηγή: DiploCuba CubaGrecia

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου
Απεβίωσε ο σπουδαίος μουσικός και φίλος της Κούβας Μίκης Θεοδωράκης. Συνθέτης πολυάριθμων αριστουργημάτων, όπως το Canto General (Ποίηση του Πάμπλο Νερούδα), ο Ζορμπάς και πολλά άλλα αριστουργήματα, των οποίων η μουσική ιδιοφυΐα θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτιστική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχιστράτηγο Φιντέλ Κάστρο και τον ηρωικό αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην Κούβα, με τους οποίους σφυρηλάτησε μια μεγάλη φιλία.
Αναπαράγουμε παρακάτω αποσπάσματα από τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν για τις επισκέψεις και τη φιλία του με αυτούς τους δύο μεγάλους άνδρες:

Ο Έλληνας συνθέτης συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο το 1962, όταν επισκέφθηκε την Κούβα ως μέλος της Ενωμένης Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) μαζί με έναν άλλο βουλευτή της ΕΔΑ, τον Ευάγγελο Σακελλάρη, ως καλεσμένοι της επαναστατικής κυβέρνησης. Ήταν η εποχή που όλο το νησί τραγουδούσε και χόρεψε με την μελωδία του «Luna de miel», σύνθεση του Θεοδωράκη που είχε γίνει πολύ δημοφιλής. Είχαν μείνει για μια εβδομάδα, όταν ο Θεοδωράκης εξήγησε ότι ήθελε να φύγει γιατί εκείνη την εποχή ήταν σε κακή υγεία και το υγρό κλίμα της Αβάνας ήταν κακό γι ‘αυτόν. Ο Θεοδωράκης αργότερα είπε ότι ο Τσε Γκεβάρα του είπε: «Δεν πρόκειται να πας πουθενά. Έχουμε βουνά με καθαρό αέρα. Αύριο θα πάω στη Σιέρα Μαέστρα και θα περάσω από το ξενοδοχείο να σε παραλάβω και να σε πάρω μαζί μου. Παρά τις ενστάσεις, ο Γκεβάρα ήταν ανένδοτος. Το πρωί τον πήραν και πέρασαν «μια αξέχαστη εβδομάδα με τον Τσε Γκεβάρα», ανέφερε ο Θεοδωράκης. Ο Θεοδωράκης επίσης έγινε φίλος με τον Φιντέλ Κάστρο και αντάλλαξαν επιστολές.

Στις 29 Ιουλίου 1981 ο Θεοδωράκης έδωσε μια συναυλία στην Αβάνα, προσκεκλημένος από τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο. Ο συνθέτης παρουσίασε ένα από τα σπουδαία έργα του, το Canto General, βασισμένο στο ποίημα του Πάμπλο Νερούδα, το έργο εκτελέστηκε από μια κουβανική ορχήστρα συνοδευόμενη από τους Έλληνες τραγουδιστές Μαρία Φαραντούρη και Γιώργο Νταλάρα. Ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε απροσδόκητα στη συναυλία στην Plaza de la Catedral της Αβάνας. Το κοινό επευφημούσε «Ζήτω ο Φιντέλ!» Στο τέλος της συναυλίας, ο Φιντέλ Κάστρο αγκάλιασε τον Θεοδωράκη, επαινώντας το έργο του. Οι δύο άνδρες θαύμαζαν ο ένας τον άλλο και μοιράζονταν αμοιβαίο σεβασμό. Ο Κάστρο αγκάλιασε τον Θεοδωράκη και είπε: «Η μουσική είναι πιο δύσκολη από την πολιτική, γι’ αυτό υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί παρά μουσικοί». Και συνέχισε: «Και υπάρχουν πολύ λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες. Αν και οι καλλιτέχνες θέλουν επανάσταση, υπάρχουν πολύ περισσότεροι πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Αλλά το να είσαι επαναστάτης καλλιτέχνης είναι πιο σημαντικό από το να είσαι πολιτικός».

Σε όλη του τη ζωή, ο Μίκης Θεοδωράκης διατήρησε την αγάπη και τη φιλία του για την Κούβα. Πριν από το θάνατό του, παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος, ήταν μέλος της Επιτροπής Τιμής και ένας από τους υπογράφοντες του αιτήματος για απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη διεθνιστική ομάδα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve.

Ο λαός της Κούβας αγαπούσε και θαύμαζε τον Θεοδωράκη, ο οποίος θα παραμένει πάντα στην καρδιά του.

Ακολουθεί η συλλυπητήρια επιστολή από την Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα προς την οικογένεια και τους φίλους του Θεοδωράκη.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2021
Στην οικογένεια και τους φίλους του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη:
Αγαπητοί φίλοι:

Με βαθιά λύπη γνωρίσαμε το θάνατο του μεγάλου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη. Σας παρακαλούμε να λάβετε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας για την απώλεια αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και φίλου της Κούβας.

Ο Μίκης ήταν επαναστάτης και στενός φίλος του κουβανικού λαού, ιδιαίτερα του αρχηγού Φιντέλ Κάστρο και του ηρωικού αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Θυμόμαστε όταν πήγε στην Κούβα, τη συνάντησή του με τον Φιντέλ, την υπέροχη συναυλία του στην Plaza de la Catedral στην Αβάνα με το έργο του Canto General.

Με βαθιά συγκίνηση θυμόμαστε επίσης τα λόγια του όταν ο Αρχιστράτηγος απεβίωσε και ο Μίκης έγραψε: «Αγαπητέ μου Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου. Αθήνα, 11.26.2016 ».

Θυμόμαστε πάντα την υποστήριξή του για την Κουβανική Επανάσταση και παρότι άρρωστος, υποστήριξε με την υπογραφή του το αίτημα για το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 για την διεθνιστική ταξιαρχία των Κουβανών γιατρών Henry Reeve.

Άνδρες σαν τον Μίκη Θεοδωράκη φέρουν μέσα τους ένα άψογο φως που λάμπει πέρα από τον θάνατο, με τον ήχο της μουσικής του και τη μεγάλη σημασία της ζωής και του έργου του.

Όπως είπε ο εθνικός μας ήρωας Χοσέ Μαρτί. «Ο θάνατος δεν είναι αληθινός όταν το έργο της ζωής έχει γίνει καλά» και ο Μίκης είχε ένα εξαιρετικό έργο σε όλη του τη ζωή.

Ευχαριστούμε τον Μίκη για τη φιλία και την αλληλεγγύη του προς τον κουβανικό λαό, που τον αγαπά ως ένα από τα παιδιά του.

Επαναλαμβάνω τη συμπάθειά μας και σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Μίκης θα ζει πάντα στις καρδιές των Κουβανών.