Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Πέθανε ο Κουβανός μουσικός Adalberto Álvarez

 Πηγή:  teleSUR

Ο Κουβανός συνθέτης, μουσικός ενορχηστρωτής και μαέστρος
Adalberto Álvarez, γνωστός ως o "El Caballero del Son", βραβευμένος το 2008 με το Εθνικό Βραβείο Μουσικής, πέθανε αυτή την Τετάρτη στην Αβάνα σε ηλικία 72 ετών, μετά από 20 ημέρες μάχης με τον Covid-19.

Αυτό ανακοινώθηκε από την Δισκογραφική Εταιρεία (EGREM), η οποία μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς του και σε όλο τον κουβανικό λαό.

Extendemos nuestras más sentidas condolencias a la familia del excelente músico Adalberto Álvarez, a sus amigos y al pueblo de #Cuba que lo tiene como uno de sus artistas más queridos. Su música y su defensa total al Son quedarán para siempre. Hoy la cultura cubana está de luto. pic.twitter.com/9X2h9hzI8e

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ απέστειλε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τον κουβανικό λαό και σημείωσε ότι ο πολιτισμός του νησιού αυτήν την Τετάρτη βρίσκεται σε πένθος.

"Η μουσική του και η απόλυτη αφοσίωσή του στο "Son" (παραδοσιακή κουβανική μουσική) θα παραμείνουν για πάντα. Σήμερα η κουβανική κουλτούρα βρίσκεται σε πένθος", έγραψε σε ένα μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.

Γνωστός ως «El caballero del son», ο Adalberto ​​γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1948 και ίδρυσε δύο από τις πιο επιτυχημένες κουβανικές ορχήστρες όλων των εποχών, την "Son 14" και την "Adalberto Álvarez y su Son".



Γεννημένος στο Καμαγουέι, αυτός ο μουσικός σπούδασε στην Κουβανική Εθνική Σχολή Τέχνης (ENA) από το 1966 έως το 1972, ήταν επίσης καθηγητής Μουσικής Λογοτεχνίας στην Επαρχιακή Σχολή Τέχνης στην πατρίδα του Καμαγουέι από το 1973 έως το 1978.

Ξεκίνησε ως οργανοπαίχτης και αργότερα έγινε ενορχηστρωτής και συνθέτης στο συγκρότημα του πατέρα του, Enrique Fortunato Álvarez, Avance Juvenil.

Γνώρισε την εκρηκτική salsa μέσω του ραδιοφώνου Rumbos de Venezuela και μέσω μιας σημαντικής επαφής με την ορχήστρα Dimensión Latina στο Σαντιάγο ντε Κούβα με τον Andy Montañez.


Μεταξύ των πιο γνωστών κομματιών του είναι τα "Con un besito mi amor" (1971), "A bailar el toca toca", "A Bayamo en coche", "El son de la madrugada", "Son para un sonero", "Y qué tú quieres que te den" και "Para bailar casino".

Έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως το παράσημο «Félix Varela», το βραβείο Cubadisco το 2006 για το τραγούδι "Mi Linda Habanera" στην κατηγορία χορευτικής μουσικής, το "National Music Award of Cuba" το 2008, το "Tropical Gypsy Distinction" από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού της Αβάνας το 2013.

Επιπλέον, ήταν υποψήφιος για "Latin Grammy" το 2011 από τη "Latin Academy of Recording Arts and Science" στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για το CD "El son de Altura", για το καλύτερο παραδοσιακό τροπικό άλμπουμ.

Τα βραβεία "Cubadisco 2020-2021" του χάρισαν εξαιρετική αναγνώριση για την 35η επέτειο της ορχήστρας του, "Adalberto Álvarez y su Son". 

Ο διευθυντής της EGREM, Mario Escalona, ​​ο μουσικός Emilio Frías, το Πολιτιστικό Πρόγραμμα "El callejón de Hamel", και άλλες προσωπικότητες του κουβανικού καλλιτεχνικού χώρου θρήνησαν τον θάνατο του διακεκριμένου μουσικού και έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς και φίλους του.