Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας ρυθμίζει τη χρήση κρυπτονομισμάτων στη χώρα

Πηγή: Cubadebate
Μία Απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας (BCC) που δημοσιεύθηκε σήμερα το απόγευμα στην στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( Gaceta Oficial ) και υπογράφηκε από την Υπουργό - Πρόεδρο της Τράπεζας Μάρτα Σαμπίνα Γκονζάλες καθορίζει ότι Κεντρική Τράπεζα θα ρυθμίσει τους κανόνες χρήσης κρυπτονομισμάτων στην κουβανική επικράτεια.

Ο σκοπός της απόφασης είναι να "καθορίσει τους κανόνες βάσει των οποίων η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας ρυθμίζει τη χρήση ορισμένων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε εμπορικές συναλλαγές, καθώς και τη χορήγηση αδειών σε παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για πράξεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγματική ισοτιμία, εισπράξεις ή πληρωμές, εντός και από την εθνική επικράτεια ».

Το έγγραφο ορίζει ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο ως "την ψηφιακή αναπαράσταση της αξίας που μπορεί να διαπραγματευτεί ή να μεταφερθεί ψηφιακά και να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ή επενδύσεις ».

Αυτός ο όρος περιλαμβάνει διάφορες έννοιες που χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς, όπως, ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο , κρυπτονόμισμα, κρυπτο- συνάλλαγμα, εικονικό νόμισμα και ψηφιακό νόμισμα.

Ως πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων νοείται "κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ως επιχείρηση ή σε επιχειρηματικές δραστηριότητες συμμετέχει στην ανταλλαγή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων νόμιμης κυκλοφορίας, στην ανταλλαγή μεταξύ μίας περισσοτέρων μορφών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τη μεταφορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τη φύλαξη ή τη διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ή μέσων που επιτρέπουν τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων · και τη συμμετοχή και παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την προσφορά έκδοσης ή την πώληση ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου ".

Η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας, για λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος, μπορεί να εγκρίνει "τη χρήση ορισμένων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε εμπορικές συναλλαγές και να χορηγήσει άδεια σε παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για πράξεις που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, συναλλαγές και δραστηριότητες είσπραξης ή πληρωμής. εντός και από την εθνική επικράτεια".

Η απόφαση θεσπίζει ότι  "Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες νομικές οντότητες μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους και με φυσικά πρόσωπα, για την εκτέλεση εμπορικών νομισματικών πράξεων και την ανταλλαγή και εξαγορά, καθώς και για την εκπλήρωση χρηματικών υποχρεώσεων, μόνο όταν αυτό το επιτρέπει η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας ".

Προσθέτει ότι "Τα όργανα ή οι υπηρεσίες της Κεντρικής Κρατικής Διοίκησης, οι πολιτικοί, μαζικοί και κοινωνικοί οργανισμοί και άλλα ιδρύματα, ελέγχουν και εποπτεύουν τις υφιστάμενες οντότητές τους και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς για τη μη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των υπηρεσιών τους, σε εμπορικές, χρηματικές συναλλαγές ή για την εκπλήρωση χρηματικών υποχρεώσεων, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κούβας".

Τα κρυπτονομίσματα ή κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, εμφανίστηκαν το 2009 στον κόσμο και είναι ένα είδος ψηφιακού χρήματος, χωρίς φυσική ύπαρξη και δεν έχουν αντίκρυσμα ούτε σε χρυσό ούτε σε τραπεζικά ιδρύματα των χωρών, δηλαδή δεν μπορούν να ελεγχθούν στο σύνολό τους από καμία χώρα ή εκδότρια τράπεζα.

Δεδομένης της ανασφάλειας και των κινδύνων που οδηγούν σε απάτες με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που κινούνται μέσω του κυβερνοχώρου, η BCC οριοθετείται από οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια με αυτά τα κρυπτονομίσματα. "Τα φυσικά πρόσωπα αναλαμβάνουν τους κινδύνους και τις αστικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν στις συναλλαγές μεταξύ τους με τη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και παρόχων υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που λειτουργούν εκτός του Τραπεζικού και Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, ακόμη και όταν οι συναλλαγές με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν απαγορεύονται" , αναφέρει ο κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ εντός 20 ημερών.

Τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα στο νησί είναι το Bitcoin, το Ethereum Litecoin και το USDT.

Το κείμενο της απόφασης (στα ισπανικά)  ΕΔΩ