Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Μεξικανός πιλότος αποκαλύπτει επίθεση στο αεροπλάνο που έβγαλε τον Μοράλες από τη Βολιβία - [+video]

Πηγή: la-razon.com
Η αποκάλυψη περιέχεται στο τελευταίο βιβλίο του Προέδρου Λόπες Ομπραδόρ.  Περιγράφει  επίσης τις 
  προσπάθειες απομάκρυνσης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες από το αεροσκάφος.

Ένας πιλότος της Μεξικανικής Πολεμικής Αεροπορίας(FAM) που ήταν μέλος του πληρώματος του αεροπλάνου που έβγαλε τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες από τη Βολιβία αποκάλυψε ότι εντόπισαν πιθανή εκτόξευση ρουκέτας από την αεροπορική βάση του Chimoré». Αναφέρει επίσης ότι ο στρατός επιχείρησε να απομακρύνει βίαια τον Μοράλες από το αεροσκάφος.

Η αποκάλυψη περιέχεται σε έγγραφο της Γραμματείας Εθνικής Άμυνας που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο βιβλίο του Προέδρου Ανδρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ . Τα στοιχεία αυτά γίνονται γνωστά ενάμιση χρόνο μετά και δημοσιεύονται στον ιστότοπο ntrzacatecas.com

«Κατά την απογείωση, ο πιλότος παρατήρησε από την αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου, και όταν έφτασε στα 1.500 πόδια ύψος , μια φωτεινή τροχιά που έμοιαζε με ρουκέτα στη θέση επτά ( κάτω αριστερά της πορείας του αεροπλάνου)   στον ορίζοντα (…) », αναφέρει η επίσημη έκθεση.

Και προσθέτει: «Ο πιλότος εκτιμά ότι, στην περίπτωση μιας ρουκέτας , το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε θα μπορούσε να βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου Κοτσαμπάμπα».

Το μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο Chimoré, στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, αφού του απαγορεύτηκε η είσοδος στον εναέριο χώρο και χρειάστηκε να επιστρέψει στη Λίμα (Περού) αναμένοντας την άδεια.

Τελικά κατάφερε να προσγειωθεί στο Chimoré τη Δευτέρα στις 11 όπου ήταν αναπτυγμένοι στρατιωτικοί. Είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση που ο Μεξικανός πιλότος αφηγείται και συνειδητοποιεί ότι από τότε που βρισκόταν στο αεροδρόμιο  «ένα στοιχείο των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας είχε μόνιμα στο στόχαστρο ενός εκτοξευτή ρουκετών RPG το αεροσκάφος».

Σύμφωνα με την περιγραφή του πιλότου, η φωτεινή τροχιά θα μπορούσε να έχει προέλθει από αυτήν ακριβώς τη θέση.

"Έκανε μια κλειστή στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση της τροχιάς του βλήματος (δεξιά) αυξάνοντας τον ρυθμό ανόδου για να αποφύγει την πρόσκρουση, παρατηρώντας ότι το ίχνος, πολύ κάτω από το αεροσκάφος, πήρε κατεύθυνση προς το έδαφος χωρίς να φτάσει στο ύψος που είχε φτάσει εκείνη τη στιγμή, περίπου 3.000 πόδια πάνω από το έδαφος (…) », περιγράφει στο επίσημο έγγραφο και «ολοκληρώνει την εκτίμησή του ότι η πιθανή ρουκέτα  θα μπορούσε να προέρχεται από τον εκτοξευτή RPG που παρατήρησε στο αεροδρόμιο ».

Διευκρινίστηκε επίσης ότι το περιστατικό δεν ανακοινώθηκε στο πλήρωμα για να αποφευχθεί η αύξηση της «έντασης στη διπλωματική αποστολή, η οποία προσπάθησε να σώσει τον πρώην πρόεδρο και να του δώσει άσυλο στο Μεξικό».

Ο ίδιος ο Μοράλες αποκάλυψε ότι ενώ το μεξικάνικο αεροπλάνο δεν είχε άδεια απογείωσης, ο πρώην αντιπρόεδρος  Άλβαρο Γκαρσία   τηλεφώνησε στον πρώην διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της Βολιβίας (FAB)  Γκονζάλο Τερσέρος, σήμερα στη φυλακή για την υπόθεση του πραξικοπήματος και τον προειδοποίησε: "Κανένα πρόβλημα στρατηγέ, εδώ υπάρχουν  συγκεντρωμένοι πάνω από 10.000 σύντροφοι. Το αεροδρόμιο θα καεί, εμείς θα καούμε, οι στρατιώτες σας θα καούν, με δική σας ευθύνη". Αυτό το τηλεφώνημα ήταν κομβικό για να μπορέσουμε να απογειωθούμε".

Η στρατιωτική πηγή αποκάλυψε επίσης ότι παράλληλα με την άρνηση να δοθεί άδεια απογείωσης, παρατήρησαν «αυξημένη δραστηριότητα από ένοπλο προσωπικό και οπλισμένα οχήματα και στις δύο πλευρές του διαδρόμου, καθώς και στην περιοχή της τροχοδρόμησης ».

Σύμφωνα με την αφήγηση, ο πιλότος Μιγκέλ Ερνάντες Εντουάρντο Βελάσκες κατέβηκε από το αεροσκάφος για να προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να επικοινωνήσει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ και να αναφέρει την κατάσταση. Σε εκείνη τη φάση υπήρξε η πρώτη απειλή και προσπάθεια  από τους Βολιβιανούς  να βγάλουν τον Μοράλες από το αεροπλάνο.

Ο πιλότος χτυπήθηκε από τους στρατιωτικούς, «Τον διέταξαν να σηκώσει τα χέρια, ζητώντας του να βγάλει τον Έβο Μοράλες από το αεροπλάνο του. Εκείνη τη στιγμή, ένα άλλο άτομο τον πλησίασε από πίσω και τον χτύπησε στο κάτω μέρος της πλάτης με το κοντάκι ενός όπλου, τύπου Garand και ο πιλότος στράφηκε αριστερά για να το αντιμετωπίσει (…) ».

"Τότε ένας άλλος ένστολος τον χτύπησε στο στομάχι με την κάνη ενός αυτόματου και κόλλησε την κάνη  στο στήθος του ".

Το έγγραφο εξηγεί ότι η ένταση εκτονώθηκε, όταν ο πιλότος απευθύνθηκε στο στρατιώτη που τον σημάδευε , λέγοντάς του: "Νεαρέ φαντάρε, οι γενναίοι δεν δολοφονούν".

Αν και έγιναν και άλλες προσπάθειες να μπουν στο αεροπλάνο και να πάρουν τον Μοράλες, ο πιλότος το απέτρεψε στεκόμενος μπροστά στη σκάλα επιβίβασης . Αναφέρθηκε επίσης ότι ο "ζήτησε πολλές φορές να σταματήσει ο εκτοξευτής ρουκετών να στοχεύει το αεροσκάφος".

Στο έγγραφο, σύμφωνα με τον ιστότοπο, ​​γίνεται ότι γνωστό ότι ένας στρατηγός επέτρεψε την απογείωση αλλά με την προϋπόθεση και την απειλή αυτή να πραγματοποιηθεί σε 30 λεπτά. "Τονίζοντας ότι δεν θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των επιβατών ή την ακεραιότητα του αεροσκάφους εάν δεν τηρηθούν αυτές οι οδηγίες".