Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Εγκαινιάστηκαν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον Φιντέλ Κάστρο στην Κριμαία

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Δύο εκθέσεις προς τιμήν του ιστορικού Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο εγκαινιάστηκαν στην πόλη της Συμφερόπολης, στη Δημοκρατία της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό παράρτημα του Ρωσικού Συλλόγου Φιλίας με την Κούβα (SRAC).

Με τον τίτλο "Ο Φιντέλ στην ΕΣΣΔ", οι φωτογραφικές εκθέσεις είναι αφιερωμένες στην 95η επέτειο από τη γέννηση του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, που γιορτάστηκε την προηγούμενη ημέρα και αναπαριστούν τα ταξίδια του Κομαντάντε εν Χέφε στη Σοβιετική Ένωση.

Οι επισκέψεις του στη Μόσχα, το Μούρμανσκ, το Σβερντλόφσκ, το Κρασνογιάρσκ, το Λένινγκραντ, το Βόλγκογκραντ, την Τασκένδη, το Ιρκούτσκ, η Σαμαρκάνδη, την Αμπχαζία και το Κίεβο παρουσιάζονται στις 76 εικόνες που εκτίθενται, καθώς και οι συναντήσεις του με το λαό, τους εργαζόμενους και τους κορυφαίους ηγέτες του έθνους.


Οι εκθέσεις βρίσκονται στην οδό Καρλ Μαρξ και στην Παγκόσμια Επιστημονική Βιβλιοθήκη της Δημοκρατίας της Κριμαίας, αμφότερες στη Συμφερόπολη, και εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή από την Ιρίνα Κιβίκο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ρωσικής Δημοκρατίας της Κριμαίας.

«Το μέγεθος της προσωπικότητας του Φιντέλ Κάστρο είναι συγκλονιστικό. Ήταν ο τελευταίος επαναστάτης του 20ού αιώνα που αιχμαλώτισε τη γενιά μας. Ξεσήκωσε τον κόσμο να πολεμήσει και τον πίστεψαν, τον ακολούθησαν», δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Κριμαίας στα εγκαίνια.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την Κούβα και αναφέρθηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο ηγέτης του νησιού της Καραϊβικής σε διάφορες δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, καθώς και τις συναντήσεις του με επιστήμονες, γιατρούς, κοσμοναύτες, εργαζόμενους και διανοούμενους.

Η περιφερειακή επικεφαλής του SRAC τόνισε ότι ο Φιντέλ Κάστρο "ενδιαφερόταν κυριολεκτικά για όλα όσα συνέβαιναν στη Σοβιετική Ένωση". Η Κιβίκο επεσήμανε ότι ο ηγέτης ήθελε να βελτιώσει τη ζωή του κουβανικού λαού και πήρε το καλύτερο από τις προόδους της ΕΣΣΔ εκείνη την εποχή.

Στη βιβλιοθήκη της Κριμαίας εκτίθενται επίσης περισσότερα από 60 βιβλία για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Κουβανού στοχαστή και πολιτικού, καθώς και συλλογές ομιλιών και άρθρων του στα ρωσικά και ισπανικά.


Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στην Κριμαία, καθώς και ακτιβιστές από το Ρωσικό Σύλλογο Φιλίας με την Κούβα.